nieuws

Klimmende kraan bouwt sneller en goedkoper

bouwbreed Premium 59

Klimmende kraan bouwt sneller en goedkoper

‘Klimmende kraan’ maakt de bouw van windturbines sneller en goedkoper. Dat stelt bedenker Henk Lagerwey. De kraan maakt het ook mogelijk om op ‘onmogelijke locaties’ windparken te bouwen.

“Windturbines worden steeds groter, zwaarder en hoger. Dat betekent enerzijds dat we met minder windmolens meer energie produceren. Anderzijds wordt het bouwen van zulke hoge masten steeds duurder. De kranen die hoge windturbines kunnen bouwen zijn schaars en duur. Ook nemen ze veel ruimte op de bouwplaats in beslag of moet begroeiing worden gekapt,” aldus Lagerwey. 

De kosten zijn aanzienlijk lager in vergelijking met een traditionele kraan

Dit bracht Lagerwey op het idee van de klimmende kraan. De kraan klimt tijdens het bouwen mee met de mast. “Lagerwey vervoert deze kraan op drie reguliere trailers en bouwt binnen een halve dag op. Ook heeft de kraan maar een kleine kraanopstelplaats nodig. Hierdoor zijn de kosten van deze kraan aanzienlijk lager in vergelijking met de inzet van een traditionele kraan.”

Traditionele kranen hebben 3000 vierkante meter terrein nodig. Voor de klimmende kraan is dat 350 vierkante meter. Doordat de kraan bevestigd zit aan de turbine wordt de ondergrond niet belast. Minder toegankelijke locaties zoals dijken, bossen en bergruggen zijn hierdoor ook bereikbaar.

De kraan kan ook gebruikt worden voor onderhoudswerkzaamheden. Het eerste protype wordt naar verwachting begin 2017 getest.

Reageer op dit artikel