nieuws

Hier kom je de meeste bouwvakkers tegen

bouwbreed 26

Hier kom je de meeste bouwvakkers tegen

De gemeente Edam/Volendam heeft per hoofd van de bevolking de meeste bouwondernemers.

Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw op basis van cijfers van het CBS. Edam/Volendam heeft ruim duizend bouwondernemingen op 29000 inwoners. Het zijn tientallen mkb-bedrijven en vele honderden zelfstandigen. Vooral Volendam is er rijk aan.

De Brabantse gemeente Rucphen heeft de een na hoogste bouwvakkersdichtheid. Op elke tweeënveertig inwoners is er één bouwvestiging. In Lopik, Opmeer, Schijndel, Maasdriel evenals Koggenland lopen er ook relatief veel bouwvakkers rond.

Zelfstandigen

HSB Bouw is grootste bouwer van Volendam. Het bedrijf behoort tot de grootste woningbouwers van Nederland en behaalde vorig jaar 121 miljoen euro omzet.

Edam/Volendam heeft het hoge aantal bouwvestigingen te danken aan het hoge aantal zelfstandigen in de bouw. In de goede tijd hebben veel vaklieden hun vaste baan opgezegd en zijn zelfstandig verdergegaan.

Faillissementen

In absolute aantallen is Den Haag de grootste bouwstad. De hofstad kent maar liefst 6100 bouwvestigingen. Bijna 1200 meer dan in 2009. Daarmee groeide in Den Haag het aantal bouwondernemingen het snelst in Nederland. Dat kan erop duiden dat de stad sterk getroffen is door faillissementen de afgelopen jaren. Bekend is dat in de bouw veel mensen een eigen bedrijf beginnen nadat ze hun baan verliezen.

Bouwvakkervrije gemeenten bestaan niet. Zelfs Schiermonnikoog telt vijf vestigingen. Als je toch zoveel mogelijk bouwvakkers wilt vermijden, kun je het beste in Oegstgeest zijn. Op elke 256 inwoners is er maar één bouwvestiging. Ook in Wageningen, Groningen en Amstelveen houden zich relatief weinig bouwondernemingen op.

Bekijk op de kaart hieronder hoeveel bouwondernemingen er in Nederlandse gemeenten gevestigd zijn.

 

 

 

Reageer op dit artikel