nieuws

Fabrikant met “discutabel” KOMO-keurmerk moet vrezen voor Blok

bouwbreed 1392

Fabrikant met “discutabel” KOMO-keurmerk moet vrezen voor Blok

Fabrikanten met KOMO-keurmerken lopen nog altijd het risico dat ze hun producten uit de handel moeten halen of een last onder dwangsom krijgen opgelegd. Zo reageren de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) en minister Blok op de uitspraak van de Raad van State van vorige week in de zaak Desmepol.

Desmepol, leverancier van hulpstoffen voor beton, gips en mortel, claimt al jaren dat het zijn producten niet kwijt kan op de Nederlandse markt, omdat betoncentrales alleen met KOMO-gecertificeerde producten willen werken. Het bedrijf stelt bovendien dat die keurmerken in strijd zijn met de Europese regels. Blok en de ILT hadden moeten handhaven, vindt Desmepol.

“Blok heeft niets fout gedaan”, oordeelde de Raad van State vorige week. “KOMO is niet verplicht, ondernemers mogen zelf bepalen of ze er wel of niet mee willen werken”, luidt kort samengevat het oordeel van de hoogste bestuursrechter.

Reactie KOMO

In een schriftelijke reactie laat KOMO weten dat het “content is met de uitspraak.” De stichting concludeert op basis van de uitspraak dat KOMO een vrijwillig keurmerk is en “dus gewoon is toegestaan”.

Blok denkt daar al anders over. De uitspraak van vorige week brengt hem niet op andere gedachten. Letterlijk schrijft de minister. “De uitspraak zegt niets over de huidige wetgeving (verordening en huidige Bouwbesluit). Er verandert niets aan het huidige beleid.”

Achterhaald

De minister baseert zich op het feit dat het handhavingsverzoek van Desmepol dateert uit de periode dat de Europese Verordening Bouwproducten nog niet van kracht was. Toen was het nog een richtlijn met andere bepalingen. Met andere woorden, de uitspraak van de Raad van State is achterhaald.

Marieke Kleijn, advocaat bij Fifth advocatuur onderschrijft dat. “Op het punt van private keurmerken neemt de Europese Verordening een veel duidelijker standpunt in.”

Sinds de inwerkingtreding van de Europese Verordening Bouwproducten in 2013 is er gedoe en discussie over. Lange tijd gedoogde Blok de situatie en gaf hij KOMO de tijd om orde op zaken te stellen. Eind vorig jaar schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer dat één op de drie keurmerken van KOMO discutabel is.

Uit de handel

Blok kondigde aan dat de ILT harder zou optreden tegen de fabrikant met een “discutabel” KOMO-keurmerk. Dat kan betekenen dat fabrikanten met een KOMO-keurmerk hun producten uit de handel moeten halen. Ze kunnen ook een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Of de ILT al fabrikanten in de kraag heeft gegrepen is onduidelijk.

Met de Europese Verordening Bouwproducten en CE-markering streeft de Europese Unie één technische rekentaal na voor bouwproducten en bouwwerken en wil het handelsbelemmeringen wegnemen.  

Lees hier de reactie van KOMO op de uitspraak van de Raad van State

Lees hier de uitspraak van de Raad van State
 

Reageer op dit artikel