nieuws

Europese bouwproductie daalt

bouwbreed 2

Europese bouwproductie daalt

De bouwproductie in de negentien landen die de euro voeren is in de maand april met 0,2 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de Statistiek.

Daarmee daalt het bouwvolume in de eurozone voor de derde opeenvolgende maand. Vergeleken met april vorig jaar kwam de daling uit op 0,4 procent.

De cijfers die Eurostat maandagochtend publiceerde maken duidelijk dat vooral in Tsjechië (-3,3 procent), Spanje (-2,4 procent), Bulgarije (-2,1 procent) en Duitsland (-1,7 procent) de bouw onder druk staat.

In Nederland ligt het beeld heel anders. Daar steeg de bouwproductie in april met 0,3 procent. Ook de maanden ervoor was sprake van een toename. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar bedroeg de stijging in ons land 6,2 procent.

Bouweconomen verwachten dat de stijging in Nederland nog wel even aanhoudt. Voor dit jaar voorspellen zij een totale productiegroei van 3,6 procent, zo werd eerder deze maand duidelijk op het Euroconstruct-congres. Dat is overigens wel een halve procentpunt minder dan de 4,1 procent waar de rekenmeesters van de bouw een half jaar geleden nog van uit gingen.

Voor volgend jaar wordt een productiestijging van 4,0 procent verwacht. In 2018 zal de groei 4,1 procent bedragen, aldus de voorspellingen.
 

Reageer op dit artikel