nieuws

Bruggen op internet makkelijker te beheren

bouwbreed 23

Bruggen op internet makkelijker te beheren

Vijf bruggen vol sensoren heeft Mocs neergelegd  op Technopolis op de TU Delft.  De vezelversterkte kunststof constructies geven continu hun actuele  toestand door. 

Via een online platform krijgt de beheerder van de brug  direct inzicht in gebruik, temperatuur en belasting. Op basis van die informatie kan besloten worden de brug te bestrooien om gladheid te bestrijden, onderhoud te plegen of andere beheerstaken uit te voeren. Tijdens de officiële opening werd live gepresenteerd hoe dit werkt. Aanwezigen die over de brug  liepen, werden feilloos geregistreerd door de sensoren.

Binding met Delft

De slimme bruggen vormen onderdeel van het project ‘Inrichting A13-strook’ van de gebiedsontwikkeling Technopolis van de TU Delft. De bruggen zijn ontworpen door Karres+Brands Landschapsarchitecten en het project is uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Gelder. Het Technopolis Innovation Park is specifiek bedoeld voor bedrijven met een binding met de TU Delft.  Mocs is een spin-off bedrijf van de TU Delft. 

De bruggen zijn ontwikkeld door dochteronderneming FWD van Mocs. Recent heeft Groot Lemmer FWD overgenomen, waarmee het de technologie en de productie van composietbruggen in handen heeft gekregen.  Door de aankoop van FWD kan Groot Lemmer zich verder ontwikkelen als materiaalonafhankelijke ontwerper en bouwer van fiets- en voetgangersbruggen.

Internet of Things

MOCS is een jong bedrijf, gestart als spin-off van de TU Delft. Het richt zich op globale trends omtrent hightech materiaalontwikkeling, automatisering en het internet-of-things (IoT). Binnen die scope worden in de maritieme, offshore en civiele industrie innovatieve producten gelanceerd. De slimme bruggen zijn volgens Mocs een mooi voorbeeld van het combineren van een hightech materiaal ontwikkeling en IoT binnen de civiele sector.  Mocs zoekt vaak  samenwerking met gerenommeerde bedrijven vanwege hun kennis van een specifieke branche.

Momenteel werkt het Delftse bedrijf aan een product dat zich richt op de automatisering van het ontwerpproces. Dit sluit aan bij het monitoringsysteem met als einddoel een ketenautomatisering te bereiken vanaf conceptontwerp tot en met uitvoering en onderhoud. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels