nieuws

Bouwmensen helpt vluchtelingen aan baan

bouwbreed Premium 45

Bouwmensen helpt vluchtelingen aan baan

Bouwmensen Rivierengebied gaat, na een geslaagde proef, structureel vluchtelingen helpen aan een baan in de bouw.

De bouwopleider uit Geldermalsen heeft daarover afspraken gemaakt met Vluchtelingenwerk en Werkzaak Rivierenland. Die zullen vanmiddag definitief worden bekrachtigd.

Er is wel wat koudwatervrees, ja

Bedoeling is om in eerste instantie vijftien vluchtelingen aan de gang te krijgen, zegt directeur Koos Karsijns van Bouwmensen Rivierengebied. “Als dat grotere vormen aanneemt, moeten we kijken hoe we kunnen opschalen. Al moet ik wel realistisch zijn: ik moet ze natuurlijk ook kwijt kunnen.”

Competenties

De vluchtelingen met een verblijfstatus worden door Vluchtelingenwerk en Bouwmensen eerst getoetst op hun motivatie. Daarna wordt gekeken naar de aanwezige competenties en volgt koppeling aan een bedrijf in de bouw of een opleiding van dertien weken.

Karsijns: “Om het heel simpel te zeggen: na een week testen, weten we of ze geschikt of ongeschikt zijn. Zijn ze geschikt dan kunnen ze direct naar bijvoorbeeld een aannemer, installateur of schildersbedrijf. En anders krijgen ze een opleiding. Dan investeren wij in zo’n jongen.”

Koudwatervrees

De Bouwmensen-directeur weet dat er in de markt terughoudendheid bestaat ten aanzien van vluchtelingen. Onterecht, vindt hij.

“Er is wel wat koudwatervrees, ja”, zegt Karsijns. “Maar als iemand geschikt is, is hij geschikt. Ik weet inmiddels uit ervaring dat deze mensen zeer gemotiveerd zijn en prima vaklui zijn. Die vrees zal volledig verdwijnen, daar ben ik van overtuigd.”

Er dreigt een tekort aan vakmensen

Karsijns gaat nog een stapje verder: de bouw kan eigenlijk niet zonder deze nieuwe instroom.

“Kijk, het is mijn taak om te zorgen voor voldoende aanwas”, zegt hij. “De instroom van onderaf zal komende jaren alleen maar afnemen, omdat er steeds minder kinderen zijn. Tegelijkertijd neemt de uitstroom toe. Twintig procent van de werknemers is momenteel boven de vijfenvijftig jaar. Dat betekent dat er straks tweeduizend bouwvakkers per jaar uitstromen. De instroom bedraagt vijftienhonderd. Er dreigt dus een tekort aan vakmensen.”

Verbreding

Het project beperkt zich nu nog tot het Rivierengebied, maar verbreding naar andere regio’s in Gelderland – en daar buiten – behoort volgens Karsijns zeker tot de mogelijkheden. “Er vinden al gesprekken met andere opleidingsbedrijven plaats. Ik hoor daar een hoop enthousiasme. Zij willen er ook mee aan de slag.”

Reageer op dit artikel