nieuws

Bouw goed voor ruim 5 procent Europese economie

bouwbreed Premium 1317

Bouw goed voor ruim 5 procent Europese economie

De bouw maakt in Europa 5,4 procent van de economie uit. De Nederlandse bouwsector is met een aandeel van 4,6 procent kleiner dan gemiddeld in Europa. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2008 was het aandeel van de bouw in Nederland nog 5,8 procent. Naar verhouding is de bouw het grootst in Oost-Europese landen als Polen, Roemenië en Slowakije. In deze landen wordt 8 tot 9 procent van de totale toegevoegde waarde in de bouw verdiend.

Bouwcrisis Cyprus en Griekenland

Door de hevigheid waarmee de bouwcrisis in Cyprus en Griekenland toesloeg, is het belang van de bouw in die landen sterk afgenomen: anno 2015 is nog minder dan 3 procent van de toegevoegde waarde uit de bouw afkomstig, terwijl dit in 2007 nog respectievelijk 11,6 procent (Cyprus) en 7,3 procent (Griekenland) was.

Afgelopen jaar waren ruim 14 miljoen personen werkzaam in de Europese bouw, waarvan 457.0000 in Nederland.

Van alle werkzame personen in de EU is gemiddeld 6,3 procent werkzaam in de bouw. In Oost-Europese landen schommelt dit aandeel rond de 7 procent. In Luxemburg waren in 2015 relatief de meeste personen werkzaam in de bouw (10,2 procent), in Griekenland de minste (3,8 procent). Van alle in Nederland werkzame personen verdient 5,2 procent van zijn boterham in de bouw.

Reageer op dit artikel