nieuws

‘Zzp’ers dupe van belastingdienst’

bouwbreed 10

‘Zzp’ers dupe van belastingdienst’

De voorlichting van de Belastingdienst over de nieuwe wet op de modelovereenkomsten schiet op essentiële punten tekort. Dat schrijft Zelfstandigen Bouw in een brief aan staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Zzp’ers worden de dupe van die gebrekkige voorlichting meent de belangenbehartiger voor zzp’ers in de bouw. “Omdat veel bouwbedrijven hen niet langer durven in te huren. Of ze huren hen alleen nog in via intermediairs of als de zzp’er een bv heeft opgericht. De kosten daarvan komen op het bordje van de zzp’er”, schrijft voorzitter Charles Verhoef.

Belastingdienst doet niets aan spookverhalen intermediairs

Veel bouwbedrijven vrezen dat ze achteraf loonheffing moeten betalen wanneer ze een zzp’er rechtstreeks inhuren. Verhoef: “Commerciële intermediairs die geld verdienen aan de bemiddeling van zzp’ers voeden die angst door onjuiste informatie te verspreiden. En de Belastingdienst doet niets om die spookverhalen de wereld uit te helpen. Zij schiet daarmee tekort in haar taak goede en volledige voorlichting te geven.”  

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft beloofd intermediairs die een verkeerde voorstelling van zaken geven, daarop aan te spreken. “Maar tot op heden heb ik daar niets van gezien”, aldus Verhoef.

Modelovereenkomsten

Verhoef signaleert dat opdrachtgevers niet goed weten waar zij aan toe zijn met de Wet op de modelovereenkomsten. “Zij mogen bijvoorbeeld een ingehuurde zzp’er wel instructies geven, maar er mag geen gezagsverhouding bestaan. Want dan beoordeelt de Belastingdienst de werkrelatie als een dienstverband en moet loonheffing worden betaald. Maar opdrachtgevers krijgen van de Belastingdienst geen duidelijk antwoord op de vraag waar het geven van instructies ophoudt en een gezagsverhouding begint.”

Verbetering

“De nieuwe wet is een hele verbetering vergeleken bij zijn voorganger de VAR”, zegt Verhoef. “Die legde alle risico bij de zzp’er wanneer de Belastingdienst achteraf concludeerde dat er sprake was van een dienstverband. Nu kunnen zowel zzp’er als opdrachtgever financieel worden aangesproken als hun werkrelatie als een verkapt dienstverband wordt gezien. Deze constructie vormt een veel beter middel om schijnzelfstandigheid te bestrijden. En daar was het om te doen. Maar het staat of valt met een goede uitwerking en een goede voorlichting. Die laten nu te wensen over. Ook de beoogde zekerheid vooraf voor zowel opdrachtgever als zzp’er over de aard van de werkrelatie staat hiermee op het spel.”

Zelfstandigen Bouw dringt er bij Wiebes op aan nu al in te grijpen en niet te wachten tot het einde van het jaar wanneer de wet wordt geëvalueerd.

Reageer op dit artikel