nieuws

Woonbond laakt beleid sociale woningbouw

bouwbreed 3

Woonbond laakt beleid sociale woningbouw

De Woonbond is geschrokken van de snelheid waarmee sociale huurwoningen in de woonvoorraad verdwijnen. In 2015 waren er meer dan 260.000 woningen met een huur van beneden 710 euro minder dan in 2009. Dat komt neer op 119 verdwenen sociale huurwoningen per dag.

Dat blijkt uit de overheidspublicatie ‘Staat van de Volkshuisvesting’. Veel woningen verdwijnen door de verkoop, maar ook door het opschroeven van de huur tot boven de liberalisatiegrens en door de sloop van verouderde huurwoningen.

De huurderorganisatie is naar eigen zeggen geschrokken van de cijfers en slaat alarm over de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen. “Per maand verdwijnt er een kleine corporatie aan huurwoningen”, zegt directeur Ronald Paping. “Terwijl er juist steeds meer behoefte is aan betaalbare sociale huurwoningen is.

De schuld legt de huurderorganisatie vooral bij het kabinetsbeleid, en in het bijzonder de verhuurdersheffing die minister Blok (wonen) twee jaar geleden invoerde. Volgens Paping werkt het beleidsmiddel averechts. “We zijn het enige land ter wereld dat een boete legt op het verhuren van een sociale huurwoning. Dit heeft tot torenhoge huren geleid, en heeft een drempel opgeworpen om te investeren in sociale huurwoningen.” Het kabinet evalueert de verhuurdersheffing deze maand.

Reageer op dit artikel