nieuws

Strandhuisjes Hoek van Holland blijven staan

bouwbreed 15

Strandhuisjes Hoek van Holland blijven staan

Uitbater Hans Fatels van Westland Strandhuis BV mag 68 strandhuisjes op het strand van Hoek van Holland laten staan. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Twee natuurorganisaties, Stichting Duinbehoud en Westlandse Natuur maakten bezwaar tegen de vergunning die de gemeente Rotterdam had afgegeven voor het uitbaten van 182 huisjes op het strand van Hoek van Holland. Volgens hen zijn een deel van de huisjes een bedreiging voor het duingebied erachter. De duinen zijn aangewezen als Natura2000-gebied, en daarom moet in de vergunning worden aangetoond dat de huisjes geen schade toebrengen aan de natuur. 

Beter onderzoeken

Maar volgens de organisaties gebeurt dat wel. De rij huisjes belemmeren de aanvoer van zand in de zomer, omdat ze een blokkade vormen voor de stuifduinen. De gemeente had dat beter moeten onderzoeken, stellen ze. Maar volgens de gemeente is verder onderzoek niet nodig: de huisjes staan er al iedere zomer sinds 2009.

Volgens de Raad van State kunnen de bezwaarmakers de zaak niet hard genoeg maken. De gemeente hoeft geen verder onderzoek te doen. “Vaststaat dat in de winterperiode geen strandhuisjes aanwezig zijn en dat de fundering van de strandhuisjes zodanig laag is dat deze de verstuiving van zand niet belemmert.” In de zomer is er bovendien ruimte genoeg om een te sterke afkalving tegen te gaan. 

Reageer op dit artikel