nieuws

Stalen lamellen weren explosies en projectielen

bouwbreed 70

Stalen lamellen weren explosies en projectielen

Panelen met stalen lamellen in een soort louvredeur-formatie moeten bescherming bieden tegen explosies en kogels.

Octrooi NL2013205 gaat over een explosie- en kogelwerende wandconstructie die volgens de tekst ook bescherming biedt tegen andere inkomende projectielen. Het staat op naam van het bedrijf Aalbers/Wico, waarvan de divisie Defence & Security is gespecialiseerd in bouwkundige beveiliging.

De tekst van het vorige week openbaar geworden octrooi verwijst naar diverse bestaande kogel- en explosiebestendige wandconstructies, maar schuift ze terzijde met kwalificaties als “ingewikkeld om te bouwen”, “erg zwaar” en “niet erg efficiënt”. De in het octrooi besproken nieuwe wandconstructie is daarentegen “relatief eenvoudig, relatief licht en op relatief kosteneffectieve wijze te bouwen”.

Constructie

In een nader uitgewerkte en met tekeningen toegelichte uitvoering bestaat de wand uit een staande draagconstructie met zowel aan de voor- als achterzijde panelen met horizontale lamellen. Het geheel staat op stalen liggers die zijn vastgezet op een betonnen onderconstructie. De horizontale en verticale frames van de draagconstructie zijn opgebouwd uit stalen kokerprofielen, waarbij vakwerk en kruisverbanden zorgen voor extra stevigheid.

Na het opbouwen ervan worden tegen de staanders lamellenpanelen aangebracht. De stalen lamellen lopen van links naar rechts in de panelen en ze staan wat gekanteld, net als bij louvredeuren. Bij een explosie of een inkomend projectiel vangen ze een deel van de schokgolf op en geven die door aan de verticale frames, die de krachten op hun beurt overdragen op de fundering en de onderliggende bodem. De kanalen laten het andere deel van de schokgolf door en buigen die in de binnenruimte naar boven af.

In meerdere projecten toegepast

Op www.aalberswico.nl is te zien dat Defence & Security oplossingen bedenkt voor onder andere ambassades, de petrochemische industrie, justitiële instellingen en Defensie. Maar uitvinder A. Aalbers wil eigenlijk niet veel meer kwijt dan dat zijn constructie oorspronkelijk is ontwikkeld als antwoord op een specifieke beveiligingsvraagstelling en inmiddels al in meerdere projecten is toegepast. “Beveiligen is discretie. Je ziet ons werk bijna overal, maar we kunnen er nooit mee adverteren. We werken wereldwijd, ook in behoorlijke brandhaarden. En daar wordt het met succes toegepast.”

Reageer op dit artikel