nieuws

Shell Pernis overweegt aansluiting Warmtenet

bouwbreed 15

Shell Pernis overweegt aansluiting Warmtenet

De raffinaderij van Shell in Pernis wordt waarschijnlijk alsnog aangesloten op het warmtenet in Zuid-Holland. Dat meldt het AD Rotterdams Dagblad vandaag. De onderhandelingen met het Rotterdamse Warmtebedrijf zouden in een vergevorderd stadium zijn.

Met een aansluiting kan de restwarmte van de raffinaderij worden gebruikt voor de verwarming van woningen in Rotterdam en voor bedrijven en industrie in de Rotterdamse regio.

VolkerWessels-dochter Visser & Smit Hanab legde in 2013 de 26 kilometer lange warmtetransportleiding aan die de warmte vervoert van de vooralsnog enige leverancier, de afvalverbrandingsinstallatie van AVR in Rozenburg. De deelname van Shell aan het warmtenet zou een grote opsteker zijn voor de gemeente Rotterdam. Die moet miljoenen steken in het warmtenet, waarop tot nu toe via stadsverwarming 60.000 woningen zijn aangesloten.

Vanaf de ingebruikname van het warmtenet heeft het Warmtebedrijf, grotendeels eigendom van de gemeente Rotterdam, moeite om het hoofd boven water te houden. In het ontwerpstadium van het warmtenet werd altijd uitgegaan van de deelname van Shell, maar die haakte toen af. Onlangs bleek dat er een exploitatietekort is van miljoenen per jaar, omdat de prijs voor de geleverde restwarmte omhoog is gegaan. Oospronkelijk zou de warmte worden afgenomen door drie energiebedrijven: Eneco, Nuon en E.ON Benelux. Maar die laatste partij heeft zich onlangs uit het project teruggetrokken. 

De gemeente maakte onlangs bekend dat er zo’n 26 miljoen euro extra in het warmtenet moet worden geïnvesteerd. Ook moet de raffinaderij nog aan de bestaande leiding worden gekoppeld. 

Reageer op dit artikel