nieuws

Salarisverschil tussen man en vrouw in de bouw het kleinst

bouwbreed Premium 9

Salarisverschil tussen man en vrouw in de bouw het kleinst

Vrouwen verdienen in Nederland nog steeds behoorlijk minder dan mannen. Maar opvallend genoeg is de beloningskloof het kleinst in de bouw.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichtring Loonwijzer en vacaturesite Monsterboard. Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in Nederland neemt langzaam af en is een stuk kleiner dan in andere Europese landen. Vrouwen verdienen hier gemiddeld ruim 1600 euro bruto minder dan mannen. Dat is een verschil van ongeveer 5 procent. Volgens de Stichting Loonwijzer, die al zestien jaar onderzoek doet naar de kloof, worden de verschillen elk jaar iets kleiner.

Opvallend is dat het gemiddelde uurloon van mannen en vrouwen in de bouw nagenoeg gelijk is. Een mogelijke verklaring is dat de weinige vrouwen die in de bouw werken, betrekkelijk vaak hogere functies bekleden.

Overigens meldt het onderzoek niet of vrouwen in de bouw net zoveel verdienen als mannen in vergelijkbare functies.

De salariskloof tussen mannen en vrouwen is het hoogst in de sectoren onderwijs en zorg. Daar werken veel vrouwen in deeltijd.

Reageer op dit artikel