nieuws

Overnamegolf onder kleine bouwers

bouwbreed 26

Overnamegolf onder kleine bouwers

De bouwsector kent momenteel een overnamegolf. En dan niet onder het grootbedrijf maar juist in het segment onder de top-50 van grootste bedrijven. Dat zeggen Ben en Richard olde Hartman van het gelijknamige overname-adviesbureau uit Amersfoort. “Kleine bouwers komen steeds moeilijker aan werk bij professionele opdrachtgevers. Dan loont het om samen te gaan. Groter te worden.”

Vader en zoon olde Hartman begeleidden in de afgelopen 25 jaar richting de 350 overnames in de bouwsector. “Alles kleiner dan de bedrijven in de Cobouw 50 en van woningbouw, B&U,  installatie tot onderhoud en schildersbedrijven. Als het maar bouw is,” vertelt vader Ben. “Eén van de laatste overnames die we begeleid hebben was die van De Vree en Sliepen door Ter Steege,” voegt zoon Richard toe. “Soms gaat het om familieoverdracht, soms om een privépersoon die een goed bedrijf zoekt, soms om strategische uitbreiding en we worden ook regelmatig ingeschakeld bij een faillissement of een dreigend faillissement.”

Kopen of verkopen

Ben olde Hartman: “We beschikken over een uitgebreid netwerk van kopende en verkopende partijen. Onze website www.bouwbedrijvenbeurs.nl telt op dit moment 700 bezoekers per dag. Niet te geloven toch? Dat er zoveel interesse is om te kopen of te verkopen?”

Dat is ook de reden voor een gesprek met Cobouw. Want de overnamespecialisten zien duidelijke signalen dat de markt radicaal verandert. Ze signaleren een ware overnamegolf in het midden- en klein bedrijf, een toename van hele jonge verkopende bedrijfseigenaren, de dreiging van nieuwe faillissementen en de eerste zogenoemde capaciteitskopers die zich aan het overnamefront melden. “Die laatste groep, capaciteitskopers, zijn bedrijven die andere bedrijven overnemen alleen vanwege de mensen of de vestiging. Omdat ze zelf een volle orderportefeuille hebben. Het werk niet meer aankunnen,” legt Ben uit. “Daar zie ik er weer meer van.”

Focus op langere periode

De bouw bevindt zich op een kantelpunt stellen de overname-specialisten. “Het paniekvoetbal is weg, de mist is opgetrokken. Het komt nu op de goede strategie aan,” stelt Richard. “Van de focus op de dag wordt de focus verlegd naar een langere periode. daar hoort nadenken over wat je wilt met je bedrijf bij. Het verklaart waarom zoveel bouwers om zich heen kijken. Zowel de verkopers als de kopers.” Veel ondernemers hebben de verkoop van hun bedrijf de afgelopen jaren uitgesteld.

Het wordt nooit meer zo goed als voor 2010

“Want vergis je niet,” stelt zijn vader. “Het wordt nooit meer zo goed als voor 2010. Daar waar een bouwer vroeger werk voor 100 euro inboekte en dat voor 90 euro bij een onderaannemer wegzetten, is dat nu andersom. Sommige bedrijven hebben tijd gerekt in de afgelopen jaren, maar geen oplossing gevonden. Ik zie aankomen dat er nog diverse bedrijven gaan omvallen.”

“Vergeet niet,” gaat Richard verder. “In de bouw lijkt het weer wat beter te gaan. Maar dat geld alleen in het westen van Nederland.  In Friesland, Oost-Groningen en de Achterhoek is het nog kommer en kwel. Daar is nog steeds overcapaciteit. En samen met het veel te lage prijsniveau kan het niet anders of dat gaat nog voor de nodige slachtoffers zorgen.”

Strategische ligging

Ben: “Wat we zien is dat bedrijven in en rond het Gooi op dit moment erg in trek zijn om te kopen. Die liggen namelijk strategisch gunstig. Midden tussen de Randstad en de buitengebieden. Kijk, een bedrijf uit Friesland die werk in de Randstad heeft, zal niet snel een Rotterdamse vestiging openen. Te ver en te veel cultuurverschil. Midden-Nederland is dan een goede springplank. Niet te ver en dichter bij het werk.”

Een andere reden voor de toename van het aantal overnames en fusies is schaalgrootte, denken de olde Hartmannen. “Professionele opdrachtgevers zetten steeds grotere en langer lopende opdrachten in de markt. Daar komen de kleine bedrijfjes niet meer tussen. We horen vaak dat kleine bedrijven er door corporaties worden uitgegooid,” zegt Richard. “Dan helpt het om je kerngetallen als omzet en capaciteit te vergroten.”

Ik zie ook veel samenklontering in de schildersbranche

Het verklaart ook het feit dat er steeds meer bedrijven bijkomen die zich toeleggen op totaalonderhoud, stelt Ben. “Daar is veel vraag naar. Onderhoudsbedrijven. Ik zie ook veel samenklontering in de schildersbranche. Schildersbedrijven die bouwers overnemen en andersom. Om maar een zo breed mogelijk activiteitenpalet aan te kunnen bieden. We zien bijvoorbeeld bouwers die hun onderhoudspakket uitbreiden met brandpreventie. Alles om maar zo lang en zo vaak mogelijk in een gebouw aanwezig te kunnen zijn. Want als je eenmaal binnen bent heb je werk.”

Richard: “Dat is precies wat wij doen: bedrijven ondersteunen een beter verdienmodel op te zetten.”

Reageer op dit artikel