nieuws

Oplossingen voor een duurzame stad

bouwbreed Premium 9

Oplossingen voor een duurzame stad

Duurzame oplossingen bedenken voor de toekomst van de stad. Dat is wat 400 ondernemers, studenten en kunstenaars dit voorjaar gaan doen op de kop van het Amsterdamse Java-eiland.

Het initiatief draagt de naam FabCity Campus en is nauw verweven met Europe by People, the Future of Everyday Living. Dit programma onderzoekt hedendaagse maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunst en design en vindt plaats rondom het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Het tijdelijke dorp is een bonte verzameling van meer dan vijftig paviljoens, werkplaatsen voor 3D-printers, experimentele woningen (waaronder Wikkelhuizen Tiny Tim en de One van bouwer Heijmans) en zelfs een minitheater.

Circulaire stad

Tot 26 juni werken hier ontwerpers, uitvinders, studenten en kunstenaars aan ideeën om steden duurzamer te maken. Het is een zelfvoorzienende samenleving en een circulaire stad waarin jonge mensen werken, creëren en onderzoeken en oplossingen presenteren voor de dagelijkse problemen die horen bij het leven in de stad.

Gedurende het programma is het terrein toegankelijk voor bezoekers: het moet namelijk zowel een broedplaats zijn als etalage voor de stad van de toekomst. De organisatoren van FabCity Campus zien de stad als een broeinest waarin wereldproblemen vorm krijgen: te weinig ruimte voor te veel mensen, overstromende riolen na megabuien, vieze stadslucht. De campus moet in een korte tijd tot onorthodoxe oplossingen leiden.

Broeinest

Programmamaker Marjo van Schaik: “Veel mensen die aan hetzelfde probleem werken, ontmoeten elkaar normaal gesproken niet. Wij willen ze aansporen om met elkaar te experimenteren. Hier zitten ze op elkaars lip. Kunnen ze niet om elkaar heen.”

Het idee van FabCity is deels geïnspireerd op de Amerikaanse Fab Lab-beweging. Het uitgangspunt: de goede ideeën houd je niet voor jezelf maar die verspreid je gratis over de hele wereld.  

In real life laten zien hoe het óók kan

De fysieke uitwerking van die ideeën doe je vervolgens lokaal, met duurzame materialen die ter plekke voorhanden zijn. Zoals blokjes gerecycled plastic, hennep of zelfs karton. Van Schaik: “Veel oplossingen zijn er al. Nu de Eurotop op steenworp afstand vergadert van de campus, moeten we Europese politici in real life laten zien hoe het óók kan.”

Zoals het Amsterdamse waterbedrijf Waternet, dat op de campus het afvalwater van het wc-blok opvangt om er struviet (een nuttige meststof) uit te halen. Zij voorzien al een wijk in Amsterdam van dit systeem en willen “politici ervan overtuigen om voor circulaire principes te gaan bij nieuwe wijken.”

Reageer op dit artikel