nieuws

NVM begint proef met marktplaats voor koopwoningen

bouwbreed Premium 31

NVM begint proef met marktplaats voor koopwoningen

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM) biedt woningkopers vanaf deze week de mogelijkheid om online tegen elkaar op te bieden. Met een pilot in de steden Amsterdam en Groningen wil de NVM onderzoeken welke effecten zo’n marktplaats heeft op de woningmarkt.

Via het online platform kunnen potentiele kopers gedurende een vooraf bepaalde tijdsperiode een bod uitbrengen op een woning. Maar in tegenstelling tot andere vormen van biedingverkoop zijn de bedragen die kopers indienen ook zichtbaar voor andere geïnteresseerden. Nu leveren woningzoekenden op de overspannen woningmarkt in Amsterdam en de stad Groningen hun bod vaak blind in bij een makelaar. De biedende partij weet niet hoeveel andere bieders er zijn en of zijn bod het hoogste is. Het online biedingssysteem moet aan deze situatie een einde maken.

Dit weekend waarschuwde woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer in Het Parool al voor een woningbubbel in Amsterdam. Het is de vraag of deze constructie niet juist prijsopdrijvend zal werken doordat kopers tegen elkaar blijven opbieden. Maar volgens Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam is dat juist niet de bedoeling.

“Het biedverloop wordt inzichtelijker. Het komt voor dat mensen in Amsterdam hun huis voor vier ton verkopen, terwijl de vraagprijs drie ton was. Het blinde gaat er nu van af. Het wordt voor mensen duidelijk dat er geen spelletjes worden gespeeld. Sommige potentiële kopers denken dat namelijk. Door het proces inzichtelijk te maken, haal je die angel eruit.” Voor de beide steden zijn er wel verschillen in het openbaar bieden, zegt NVM-voorlichter Roeland Kimman. “In Amsterdam zal het meer gaan om de prijs. In Groningen gaan andere koopvoorwaarden ook een rol spelen.”

Het is nog niet duidelijk of het systeem ook zal worden gebruikt voor de verkoop van nieuwbouwwoningen. Kimman benadrukt dat het een pilot is. “Of het een prijsverlagend effect heeft of niet is nu nog moeilijk te zeggen. We gaan er tot en met 30 juni mee aan de slag. Daarna gaan we kijken of het systeem doet wat we hadden gehoopt.”

Reageer op dit artikel