nieuws

‘Niet alles valt te plannen’

bouwbreed 726

‘Niet alles valt te plannen’
Ton Borsboom

De NVM heeft voor het eerst een voorzitter die geen makelaar is. Ger Jaarsma was de afgelopen zeven jaar directievoorzitter bij de Kredietbank Nederland.

U bent de eerste NVM-voorzitter van buiten de sector. Legt dat extra druk op u?

“Niet op mij. De NVM vindt al zo’n tien jaar dat er eens iemand van buiten moet komen. Dat gevoel wordt breed gedragen. De voorzitter was altijd makelaar, maar het voorzitterschap kost dusdanig veel tijd dat je dat niet meer kunt vragen.”

Is die achtergrond missen geen nadeel?

“Nee, het algemeen bestuur bestaat uit vijf personen. De anderen zijn makelaars of taxateurs. Er is dus veel kennis in het bestuur. Ik breng veel bestuurlijke ervaring mee.”

Er lag een bouwloopbaan in het vooruitzicht. Waarom verlegde u de koers?

“Soms krijgt je leven wendingen die je niet kunt plannen. Ik heb inderdaad twee jaar in de wegenbouw gewerkt bij KWS, maar moest nog in militaire dienst. Toen ik afzwaaide in december heb ik me weer gemeld bij KWS. De aannemer zei: in april gaan we weer los. Ik had geen zin om drie maanden thuis te zitten, daarom ben ik gaan solliciteren bij een technisch uitzendbureau. Zo ben ik in de uitzendbranche terechtgekomen.”

Staan de Kredietbank en de NVM niet haaks op elkaar?

“Zo zie ik dat niet. Er zijn twee soorten schulden: consumptieve schulden en hypotheekschulden. Die eerste kun je al niet meer zo gemakkelijk aangaan, maar er staat meestal niets tegenover. Tegenover de hypotheekschuld staat de woning. Een hypotheek aangaan valt voor mij meer in de categorie woonlasten. De overheid heeft paal en perk gesteld aan hypotheekvormen.”

Wat is de toekomst van makelaars nu consumenten veel zelf kunnen regelen via internet?

“Daarover ben ik positief. Een huis kopen is de grootste uitgave die een consument in zijn leven doet. De meesten vinden dat dusdanig ingewikkeld dat ze daarbij advies nodig hebben. De makelaar moet met z’n tijd meegaan en gebruikmaken van digitale middelen. Er staat te veel informatie op internet. Een makelaar kan die informatie duiden.”

Wat is de grootste uitdaging die u wacht bij de NVM?

“Ik ben net begonnen, maar er ligt een Visie 2020, waarin we onze kwaliteit nog transparanter willen maken. Transparantie en toegevoegde waarde, daarom draait het in de toekomst.”

Reageer op dit artikel