nieuws

Nederland isoleert te langzaam

bouwbreed 32

Nederland isoleert te langzaam

Nederland isoleert te langzaam, blijkt uit berekeningen van Natuur en Milieu. In het huidige tempo duurt het nog minstens 31 jaar voordat alle huizen in Nederland zijn geïsoleerd.

De Nederlandse bevolking vindt dat het veel sneller kan. 78 Procent wil dat over tien jaar alle huizen in Nederland volledig zijn geïsoleerd. Zelf isoleren gebeurt echter mondjesmaat: slechts één op de negen Nederlanders zegt alle energiebesparende maatregelen te hebben genomen die mogelijk zijn.

De belangrijkste besparingsstappen die Nederlanders tot nu toe zetten, zijn het vervangen van gloeilampen (74 procent), dubbelglas (57 procent) en apparaten op stand-by (57 procent). Isolatie komt in de top vijf niet voor.

In totaal moeten nog twaalf miljoen unieke isolatiemaatregelen getroffen worden, blijkt uit de berekeningen van Natuur en Milieu. Met het huidige tempo zou het tot 2047 duren voordat alle woningen 100 procent geïsoleerd zijn. Ervan uitgaande dat het isolatietempo gelijk blijft met het huidige tempo.

“Mooi om te zien dat een meerderheid van 78 procent veel sneller wil isoleren dan nu gebeurt. Nederlanders kunnen dit proces zelf versnellen door hun eigen huis zo goed mogelijk te isoleren”, aldus Talitha Koek van Natuur en Milieu. “Maar veel mensen missen de grote klappers zoals spouw-, dak- en bodemisolatie. Met deze maatregelen spaar je honderden euro’s per jaar uit.”

Sceptisch

Nederlanders zijn sceptisch als het gaat om goede woningisolatie, blijkt uit het onderzoek. 71 Procent denkt dat er op dit gebied nog veel verbeterd kan worden. Een op de vijf Nederlanders denkt dat ons land op het gebied van woningisolatie achterloopt op andere westerse landen.

Zestig procent van de ondervraagden let bij de aanschaf van een nieuwe woning op energiezuinigheid. In vergelijking met het onderzoek van 2014 is een stijging te zien in het gebruik van zonne-energie (van 7 naar 16 procent) en slimme meters (van 7 naar 11 procent).

Op de Klimaattop in Parijs vorig jaar is afgesproken dat we in 2050 niet meer dan twee graden temperatuurstijging in de wereld toestaan. Koek: “Als de Nederlandse overheid deze doelstelling serieus neemt, moeten in Nederland vrijwel alle woningen voor 2035 van het gas af. Als we niet snel starten met isoleren, halen we dit niet.” Isoleren is drie keer goed, weet Koek. “Voor je portemonnee, voor je wooncomfort en voor het milieu.”

Reageer op dit artikel