nieuws

Knieschot sneller te maken uit een stevige plaat

bouwbreed 201

Knieschot sneller te maken uit een stevige plaat

Een knieschot maken uit een relatief dik stuk plaatmateriaal kost minder tijd dan het opbouwen van een schot uit dun plaatmateriaal in combinatie met een verstevigingsframe.

Onder het hellend dak van bijvoorbeeld een woning staat bij de rand van de zoldervloer gewoonlijk een kniehoog wandje. Het dient ter ondersteuning van het dak en onttrekt de scherpe punt tussen de vloer en het dak aan het oog. Dit verticale ‘knieschot’ kan ter plekke zijn opgebouwd uit een houten frame met een groot aantal stijlen. Afgewerkt met relatief dun plaatmateriaal, bijvoorbeeld met 12 millimeter dik spaanplaat.

In veel gevallen levert een timmerfabriek de knieschotten op maat aan, zeker bij prefab dakelementen. Dat klinkt efficiënt, maar er blijkt ruimte te zijn voor verbetering. In de tekst van octrooi NL1040754 valt te lezen dat het maken van een knieschot ook in een timmerfabriek nogal wat handelingen vergt. Denk aan het op maat zagen van het stijl- en regelwerk, het combineren tot een frame en het afwerken met plaatmateriaal.

In het octrooi laat Emergo Hout & Bouw zien dat je ook met minder handelingen een stevig knieschot kunt maken. Dat kan door het arbeidsintensieve verstevigingsframe achterwege te laten en gelijktijdig het relatief dunne plaatmateriaal van het gebruikelijke knieschot te vervangen door plaat van bijvoorbeeld 28 millimeter dik.

Uit berekeningen moet blijken hoe dik het al dan niet gelamineerde plaatmateriaal bij een bepaald dak moet zijn, om het zonder frame te kunnen ondersteunen. De aansluiting op het dakelement kan via een smal bevestigingsprofiel van kunststof of metaal dat zit gemonteerd op de bovenkant van het schot. Of via een houten steunregel die deel uitmaakt van het dakelement.

Op www.emergohout.nl is het nieuwe knieschot nog niet te vinden. “Dat klopt,” laat directeur Koos Wessels weten. “We zijn bezig om het product door te ontwikkelen en we hopen het begin volgend jaar rond de Bouwbeurs te kunnen presenteren. Samen met een nieuw gevelelement waarvan het octrooi nu nog niet openbaar is. Dan willen we zover zijn dat we het hier in de fabriek kunnen doorvoeren om er de markt mee op te gaan. Wij leveren en monteren complete prefab dakconstructies en dat knieschot is daar een onderdeel van. We gaan het niet los leveren.”octrooinummer: NL1040754
houder: Emergo Hout & Bouw, Stadskanaal
uitvinders: T. Barsukoff, K. WesselsAfbeelding: Tussen het dak (2) en het uit dik plaatmateriaal gemaakte knieschot (5) komt een steunregel (3) of een smal bevestigingsprofiel.

 

Reageer op dit artikel