nieuws

Heerlen investeert in binnenstad

bouwbreed Premium 58

Heerlen investeert in binnenstad

De gemeente Heerlen wil de binnenstad de komende jaren transformeren tot een echt stedelijke omgeving. Daarvoor vraagt de Limburgse gemeente 30 miljoen van de provincie en het ontwikkelingsprogramma voor Parkstad. 

Dat staat in het bidboek “Urban Heerlen“, dat de gemeente onlangs naar de gemeenteraad stuurde. In het plan worden de ambities van Heerlen uiteengezet: het aantal leegstaande winkelpanden en kantoorgebouwen moet fors worden teruggebracht.

Tot 2020 moet minstens 20 procent van de leegstaande kantoormeters en 20 procent van de retailmeters plaatsmaken voor andere functies. De gemeente wil dat niet alleen vervangen door woningbouw; er moeten meer mogelijkheden komen voor kansrijke initiatieven, startende ondernemingen en horeca. Op die manier moet Heerlen het stedelijke centrum van Parkstad worden. In de Parkstad-gemeenten wonen in totaal zo’n 220.000 mensen. 

Het eerste deel van het grootste project in de Heerlense binnenstad, het Maankwartier, werd maandag officieel geopend. Het enorme stadvernieuwingsproject, dat in kosten volgens schattingen oploopt tot 180 miljoen, heeft de gemeente veel kritiek opgeleverd. De nieuwe plannen zijn daarom een stuk bescheidener en veel concreter van aard. Een deel van het geld wordt nu besteed aan direct zichtbare aanpassingen in het stadsbeeld, zoals het herstel van gevels van monumentale winkelpanden en het verfraaien van de openbare ruimte.

Reageer op dit artikel