nieuws

Dieptepunt uitgaven aan rijkswegen

bouwbreed 2

Dieptepunt uitgaven aan rijkswegen

VVD-minister Melanie Schultz asfaltkoningin? De uitgaven aan rijkswegen wijzen eerder op het tegenovergestelde. Sinds 2010 zijn de jaarlijkse uitgaven met 1,4 miljard euro gedaald.

Sinds 2007 is er niet zo weinig besteed aan wegen, blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Kwam de teller in 2010 nog uit op 3,4 miljard euro, dit jaar blijven de uitgaven steken rond de 2 miljard euro. Het gaat om aanleg van nieuwe wegen en onderhoud ervan. Zowel uitbesteed werk als eigen uitgaven worden meegeteld.

“Bezuinigen”, geeft EIB-directeur Taco van Hoek als oorzaak. Volgens hem is een daling ten opzichte van 2010 “logisch”, omdat er toen van een “topjaar” sprake was. De budgetten zijn sinds dat jaar geleidelijk omlaag gegaan. De uitgaven zitten vanaf volgend jaar weer in de lift. Volgend jaar gaat bijna 300 miljoen euro naar rijkswegen. In 2020 zal er ruim 3,1 miljard euro worden uitgegeven. Het topjaar van 2010 zit er echter voorlopig niet in. De gemiddelde uitgaven zijn 2,7 miljard euro per jaar.

Reageer op dit artikel