nieuws

Delft zit met waterwinning in de maag

bouwbreed 13

Delft zit met waterwinning in de maag

De 28,8 miljoen liter grondwater die in Delft dagelijks wordt opgepompt, verdwijnt direct richting de Noordzee. De gemeente draait op voor de kosten. Een flinke kostenpost, maar direct stoppen met de waterwinning zou scheuren en verzakkingen kunnen veroorzaken aan gebouwen in de wijde omtrek.

De Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek in Delft begon in het begin van de twintigste eeuw met het oppompen van grondwater van zo’n 45 meter diepte. Het aantal benodigde liters voor het productieproces liep snel op. In 1996 was dit 37 miljoen liter per dag. DSM kondigde in 2007 aan te willen stoppen met oppompen via de dertig pompen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat een abrupte uitschakeling van de pompen bij veel huizen en gebouwen een flinke schade kan aanrichten, zelfs tot in de wijde omtrek van Delft. Een ander gevolg is dat door de hogere grondwaterstand kelders en parkeergarages kunnen onderlopen.

Na juridisch getouwtrek met eigenaar DSM, de gemeenten Den Haag en Rijswijk, de provincie en het Hoogheemraadschap van Delfland staat de gemeente Delft er uiteindelijk alleen voor. Een andere bestemming voor het opgepompte water, bijvoorbeeld voor hergebruik als drinkwater, is niet gevonden. De kosten voor het oppompen en doorpompen kost Delft 2,76 miljoen euro per jaar.

Reden genoeg voor Delft om snel met de waterwinning vanaf het DSM-terrein te willen stoppen. Er zijn inmiddels diverse maatregelen genomen. Er komt een nieuw pompenveld langs de Kerstanjewetering dat de oude Gistfabriekpompen moet gaan vervangen. Verder heeft de gemeente de eerste voorzieningen getroffen om mogelijke grondwaterverhogingen op te vangen. Er is extra drainage aangelegd in de Olofsbuurt, het Westerkwartier, de Markt en de omgeving van het Rietveld.

Dichtgedraaid

Begin 2017 worden voorzichtig de eerste kranen dichtgedraaid. Er komen 250 peilbuizen in de stad en een satelliet, die tot op de millimeter een verzakking kan registreren, om het geheel te monitoren. Via een langzame verdere sluiting van de resterende pompen wordt de waterwinning op het voormalige DSM-terrein gestopt. Dit gebeurt over een periode van tien jaar.

Huiseigenaren maken overigens weinig kans om straks eventuele schades te verhalen met betrekking tot het grondwaterpeil. Zij zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor grondwaterproblemen, zoals ondergelopen kelders of natte tuinen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels