nieuws

Bouw wordt topsector

bouwbreed 59

Bouw wordt topsector

Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen verwacht dat minister Kamp (economische zaken) in september met voorstellen komt waardoor er meer geld beschikbaar komt voor innovatie in de bouw. Hij zei dat op de Dutch Construction Hackaton in Oss.

Verhagen bezocht het startup-evenement samen met Neelie Kroes, ambassadeur voor StartUp Delta. Tijdens een forumdiscussie liet hij zich ontvallen dat hij in zijn vorige functie als minister van economische zaken een fout gemaakt heeft door de bouw niet als topsector aan te wijzen. “De vorige minister van economische zaken was niet zo slim om de bouw bij de topsectoren te betrekken. Ik hoop dat de huidige minister die fout goedmaakt. Zodat ook de bouw een innovatieondersteuning kan krijgen,” zei Verhagen voor een meer dan honderdkoppig publiek.

“Het aardige van die topsectoren is dat op iedere euro die het bedrijfsleven investeert er ook een euro van de kennisinstellingen is en dat wordt gestimuleerd door de overheid. Voor innovatie moet een incentive zijn. Voor iedere euro die de sector bijeenbrengt moeten overheid en kennisinstellingen er een euro naast zetten. Zodat je een multiplier effect krijgt. Dus eigenlijk het topsectorenbeleid ook openstellen voor de bouw.”

Topsector

Verhagen vervolgde zijn betoog met de mededeling dat hij weet dat er in september voorstellen komen om ook van de bouw een topsector te maken. “Daar zijn we mee bezig. Ik weet dat Kamp in september met voorstellen daartoe komt. Voor die sectoren waarvoor je wel de triple helix samenwerking nodig hebt, maar die zich tot nu toe beperkte tot de negen al bestaande topsectoren. Ik weet dat er ook voor de bouw beleid gemaakt wordt.”

Concurrentienadeel

De voorzitter van Bouwend Nederland riep bouwers ook op meer kennis te delen. “Wat mij sinds ik in de bouw begon altijd heeft verbaasd, is dat men in de bouw altijd de kaarten voor de borst houdt. Bang is voor concurrentienadeel, innovaties niet wil delen. Terwijl in alle andere sectoren, waar wij in Nederland mee tot de top behoren, gewerkt wordt met open innovatie. Daar deelt men kennis wel. Die mindset moet echt om. Dat probeer ik te stimuleren.”

Reageer op dit artikel