nieuws

Alleen in bouw is duurzaam topprioriteit

bouwbreed 12

Alleen in bouw is duurzaam topprioriteit

Negen van de tien bouwdirecteuren hebben het in de bestuurskamer “regelmatig tot voortdurend” over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In andere sectoren worden deze specifieke ‘strategische issues’ veel minder vaak genoemd.

Dat blijkt uit de Strategy Trends 2016 van consultancybureau Beerenschot. Al tien jaar lang doet Berenschot onderzoek naar de strategische agenda van ondernemend Nederland. Dit jaar namen ceo’s en bestuurders van meer dan vijfhonderd bedrijven uit diverse sectoren deel aan het onderzoek. De bouw vertoont opvallende verschillen met andere branches.

Zo zijn duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen voor bouwdirecteuren belangrijker dan voor hun collega-bestuurders. In geen enkele andere sector staat het onderwerp zo hoog aangeschreven. Het staat bovenaan zowel de strategische als de maatschappelijke agenda, en in tegenstelling tot andere sectoren gebruiken organisaties in de bouw duurzaamheid ook om zich te onderscheiden van de concurrent.

Investeren

Hoewel de bouw maar een klein gedeelte van de omzet investeert in research and development, geeft 35 procent van de ceo’s in de bouwsector aan dat ze in 2016 willen investeren in 3D-printing en 41 procent geeft aan dat e-commerce in 2016 veel invloed zal hebben op de bedrijfsresultaten. Ook daarmee laten ze andere sectoren achter zich.

Qua financiering blijkt de bouw, meer dan andere sectoren, vooral te leunen op eigen vermogen en vastgoed. Opvallend is ook dat bouwers veel vaker gebruikmaken van leningen door familie, microkredieten en crowdfunding.

Agenda

Helemaal bovenaan de agenda van bijna driekwart van de ceo’s staan met stip digitalisering en het imago, zo blijkt na bestudering van de cijfers. Verrassend genoeg zijn dat zaken waarover in de bestuurskamers van bouwbedrijven een stuk minder wordt gesproken.
Waarin de bouw het minst verschilt van andere sectoren is de verwachte omzetgroei: 81 procent van de ondervraagde directeuren zegt in 2016 de omzet te zien groeien.
 

Reageer op dit artikel