nieuws

Actiedreiging in schildersbranche

bouwbreed Premium 2

Actiedreiging in schildersbranche

Schildersbedrijven moeten rekening houden met acties van werknemers. Daarvoor waarschuwt FNV Bouw. De vakbond wees vorige week het eindbod van werkgevers in de lopende cao-onderhandelingen af.

“Het eindbod is aan de cao-adviescommissie voorgelegd. Zij heeft geadviseerd om het eindbod af te wijzen en voorbereidingen te treffen voor acties” , laat de bond weten in een verklaring.

Veel te mager

Volgens FNV is het bod dat werkgeversorganisatie OnderhoudNL vorige maand neerlegde “ veel te mager” om mee in te stemmen.

Werkgevers bieden onder meer een loonsverhoging van 4,75 procent over een periode van drie jaar. Dat komt neer op 1,46 procent per jaar. Ook stellen ze voor het dagvenster met een uur te verlengen en de grenzen voor het werken buiten de normale werktijden op te rekken.

Daarnaast voorziet het eindbod in beperking van de vergoeding voor reiskosten en in een versobering van de seniorenregeling.

Loonsverhoging

Vakbonden hebben altijd aangegeven een loonsverhoging van tenminste 3 procent per jaar te willen. Ook eisen ze een passende regeling voor seniorendagen, budget voor scholing en een betere aanpak van schijnzelfstandigheid.

Werkgevers en werknemers in de schildersbranche steggelen al geruime tijd over een nieuwe cao. Vorig jaar december werden de onderhandelingen na een onderbreking van ongeveer vijf maanden weer werd hervat. OnderhoudNL legde toen ook al een eindbod neer. Ook die werd toen door vakbonden afgewezen.

De vorige cao liep op 31 december 2014 af.

Reageer op dit artikel