nieuws

Aboma: “Veiligheid rondom bouwplaats verbeterd, maar nog lange weg te gaan”

bouwbreed Premium 52

Aboma: “Veiligheid rondom bouwplaats verbeterd, maar nog lange weg te gaan”

Bouwers en opdrachtgevers doen er goed aan een convenant op te stellen om het aantal ongelukken buiten de hekken van een bouwplaats te beperken. Dat vindt Theo van Kampen, veiligheidsspecialist bij Aboma. “In Nederland zijn er grote verschillen tussen gemeenten.”

Minister Blok (Rijksdienst) leeft mee met de nabestaanden en betrokkenen na het dodelijke ongeval, zo liet hij donderdag weten. Ook Theo van Kampen leeft mee met het ongeluk in Den Haag dat op dit moment wordt onderzocht. “Het is triest wat er in Den Haag is gebeurd. Het is vreselijk wat de getroffene is overkomen. Ook voor de familie moet het een groot verdriet zijn als iemand plotseling wegvalt.”

Van Kampen werkt 17 jaar bij veiligheidsinstituut Aboma. Hij signaleert dat de aandacht voor publieksveiligheid, veiligheid voor verkeer, fietsers en voetgangers de afgelopen tien jaar sterk is verbeterd. Hij benadrukt echter dat er nog een lange weg te gaan is. “Publiek is zich vaak niet bewust van de risico’s van bouwen. Spullen kunnen omvallen tijdens het hijsen, maar er is ook overlast door lawaai. Publiek moet beschermd worden.”

Het risico op ongevallen wordt de komende jaren alleen maar groter, waarschuwt de specialist. “Er wordt steeds vaker binnenstedelijk gebouwd. Hoewel het al stukken beter gaat dan tien jaar geleden. Toen waren er nog nauwelijks regels.”

Den Haag hanteert vandaag de dag juist strenge eisen, benadrukt Van Kampen. “Maar er zijn in het land grote verschillen. Soms laten gemeenten niet eens gedeelten van wegen afzetten als een aannemer er een bouwkraan heeft staan. Het komt ook voor dat bouwbedrijven vluchtwegen soms volledig blokkeren.”

Bouwers en opdrachtgevers moeten er meer aan doen om het publiek te beschermen, stelt Van Kampen. “Misschien is dit ook een goed moment voor een convenant, waarin opdrachtgevers verklaren dat ze bereid zijn om eisen te stellen en aannemers dat ze zich houden aan de maatregelen.”

Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woning Toezicht Nederland, noemt Den Haag een voorbeeldgemeente als het gaat om publieksveiligheid. Van Kampen onderschrijft dat. “Maar het is niet aan te geven welke gemeente het beste is. Tilburg, Utrecht en Rotterdam en ook veel kleine gemeenten doen het goed.”

Reageer op dit artikel