nieuws

‘Zzp’ers nog niet op maat betaald’

bouwbreed Premium 11

‘Zzp’ers nog niet op maat betaald’

Zzp’ers hebben de crisis van zich afgeschud, ziet het EIB. Charles Verhoef, voorman van Zelfstandigen Bouw, is minder stellig. “Het gaat wat beter.”

Ze draaien meer uren, hebben hun tarieven zien stijgen – van 36,70 naar gemiddeld 37,20 euro per uur – en hebben met zo’n tien weken werk op de plank een stabiele orderportefeuille. De 75.000 zzp’ers die de bouw rijk is, hebben eindelijk de wind weer in de rug. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) spreekt zelfs van een “omslag”, na jaren van louter “negatieve ontwikkelingen”.

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, de grootste belangenvereniging voor zzp’ers in de bouw, herkent de opgaande lijn die het EIB signaleert. “Het gaat inderdaad beter”, beaamt hij. Enige nuance is volgens hem wel op zijn plaats. “Want laten we wel zijn: het ging ook wel ontzettend slecht. Zeker met de zzp’ers die zich verhuurden aan aannemers. Veel van hen hebben het niet gered. Of ze hebben jaren onder de armoedegrens geleefd. Vanuit dat perspectief kun je wel stellen dat het nu wat beter gaat.”

Flexibiliteit

Dat neemt niet weg dat er nog een wereld is te winnen, vindt Verhoef. Al was het maar omdat veel zelfstandige vakmannen nog altijd worden onderbetaald. Tenminste als hun inkomen wordt vergeleken met dat van een vaste werknemer. “Een zzp’er in de bouw is goedkoper dan een werknemer in loondienst. En dat is best gek. Aannemers willen graag flexibiliteit. Zzp’ers bieden die, maar ze worden er nog steeds niet voor betaald. Als dat nog eens gaat gebeuren, ja dan is er echt sprake van een positieve ontwikkeling.”

Ik moet nog zien dat het herstel doorzet

Hij ziet het er niet snel van komen. Zoals hij ook niet verwacht dat de aantrekkende woningmarkt en de forse renovatieopgave die Nederland wacht, gaan leiden tot een serieus tekort aan vakmensen – wat gunstig zou zijn voor de prijzen die zzp’ers kunnen rekenen. “Ik moet nog zien dat het herstel doorzet. Het groeitempo neemt juist langzaam weer af, begrijp ik. De tarieven zullen pas weer op een fatsoenlijk niveau komen als de hoogtijdagen van 2006-2008 terugkeren. Maar of dat gaat gebeuren? Ik vrees van niet.”

Uurtarief

Verhoef wil nog wel wat kwijt over die 37,20 euro; het gemiddelde uurtarief dat zzp’ers momenteel zouden binnenhalen. “Ik herken dat bedrag niet. Het zal wel een soort gewogen gemiddelde zijn van wat verhuurde zzp’ers vangen en wat zzp’ers particulieren in rekening brengen. Daar zit een groot verschil tussen. Het zijn verschillende markten en verschillende zzp’ers.”

De groep vakmannen die zelf acquisitie doet en actief is in de particuliere markt werkt, pakt momenteel 40 tot 45 euro per uur. De inleen-zzp’er al snel zo’n 10 euro per uur minder. Verhoef wil maar zeggen: bouwbedrijven betalen een stuk minder dan het EIB-rapport doet vermoeden. 

Schijndiscussie

Vakbonden, politici en andere deskundigen stellen het zzp-schap voortdurend ter discussie. Als het aan Zbo-voorzitter Charles Verhoef ligt, komt daar snel een einde aan. “Er wordt zo veel geroepen. En vrijwel altijd vanuit het belang van de werknemer. Dan hoor ik weer dat zzp’ers allemaal zielig zijn of helemaal niet zelfstandig zijn. Dat is niet de realiteit.” Recentelijk pleitte DNB-president Klaas Knot nog voor afschaffing van de zelfstandigenaftrek.

Reageer op dit artikel