nieuws

ZZP’ers: geen benul van einde VAR

bouwbreed Premium 37

ZZP’ers: geen benul van einde VAR

Zzp’ers hebben geen benul van de model-overeenkomst, laat staan dat ze weten hoe de vervanger van de VAR-verklaring eruit ziet. Bemiddelaar Connect ZZP Service is Bouwend Nederland voor en presenteert deze week de eerste door de Belastingdienst goedgekeurde sectormodelovereenkomst voor de hele technische branche.

Dertig procent van de technische zzp’ers heeft geen idee wat een model-overeenkomst is. En als ze het al weten, dan heeft de helft geen benul van hoe die overeenkomst – die per 1 mei de VAR-verklaring vervangt en vanaf dat moment verplicht is – er dan uitziet. Dat blijkt uit onderzoek van Connect ZZP Service, een bemiddelaar voor technische zelfstandigen.

“Veertig procent van de ondervraagden weet niet wat het afschaffen van de VAR voor hem of haar betekent,” vertelt Menno Limm, commercieel directeur van Connect ZZP Service. “Ik vind dat schokkende cijfers, al begrijp ik het ook. Technici die als zelfstandige aan de slag zijn gegaan, hebben niet gevraagd om deze wetswijziging die voor extra administratie zorgt. Zij zijn het liefst bezig met hun vak en hebben niet de aanleg of interesse om zich ermee bezig te houden.”

Modelovereenkomst

Connect is daarom met de Belastingdienst om de tafel gaan zitten en heeft een sectorbrede modelovereenkomst gemaakt die zzp’ers en opdrachtgevers kunnen gebruiken om te voldoen aan de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Daarmee is het bedrijf Bouwend Nederland – die ook bezig is met het opstellen van een modelovereenkomst voor zzp’ers in de bouw – net voor.

Limm: “Onze model-overeenkomst is toegesneden op beide kanten: zzp’ers én opdrachtgevers. Die van Bouwend Nederland zal meer op opdrachtgevers toegespitst zijn, is mijn verwachting.”

Niet iedere zelfstandige kan de model-overeenkomst van Connect zomaar gebruiken. Daarvoor moet eerst gebruik worden gemaakt van andere diensten van Connect, zoals bemiddeling en het overnemen van administratieve taken. Limm: “Wij doen voor veel technisch zzp’ers ook de facturering, de modelovereenkomst zit in datzelfde pakket.”

Afscheid

In het woensdag verschenen weekblad van Cobouw laten grote bouwers als Dura Vermeer en BAM weten misschien wel afscheid te nemen van 80 procent van de zzp’ers op de bouwplaats. Die worden dan weer ingehuurd via een uitzendbureau. “Paniekvoetbal,” zo oordeelt Limm. “Er is nog veel onduidelijkheid over hoe de Belastingdienst gaat handhaven. Laat de nieuwe wet zich eerst eens settelen.”

Limm waarschuwt zzp’ers om niet te snel in zee te gaan met uitzendbureaus of payrollingbedrijven. “Dan ben je dus geen ondernemer meer. En zeker omdat je dat halverwege het jaar doet, krijg je over de eerste maanden van dit jaar dan zo goed als zeker een naheffing van de Belastingdienst. Het is maar de vraag of veel zzp’ers daarvoor een buffer hebben.”

Limm verwacht overigens geen heel grote problemen rond de invoering van de DBA. “Nederland kent een miljoen zzp’ers. De overheid zorgt er echt wel voor dat die niet massaal in de problemen komen. Dat zou namelijk een nieuwe economische crisis betekenen.”

Reageer op dit artikel