nieuws

Woningmarkt maakt spurt

bouwbreed Premium 7

Woningmarkt maakt spurt

De woningmarkt lijkt steeds meer op stoom te komen. De huizenprijzen stegen in een jaar tijd met 4,3 procent. Zo hard stegen de prijzen de afgelopen acht jaar niet.

Vooral in Amsterdam is het hek van de dam. De gemiddelde prijs die neergelegd wordt voor een woning is inmiddels hoger dan voor de crisis.

In de hoofdstad werd in het eerste kwartaal 337000 euro betaald, ruim een ton boven het landelijk gemiddelde, blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. Ook in de drie andere grote steden wordt dit gemiddelde bij lange na niet gehaald.

Piek

De woningprijzen in Amsterdam bereikten in het derde kwartaal van 2008 een piek. Daarna daalden de prijzen met 18 procent tot een dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013. Drie jaar later lagen de prijzen ruim 2 procent boven het niveau uit 2008.

In alle provincies en grote steden waren woningen gemiddeld duurder dan in het eerste kwartaal van 2015. Onder invloed van de woningmarkt in Amsterdam was de stijging in Noord-Holland het grootst van alle provincies. In Drenthe is de groei met 0,3 procent het kleinst. Drenthe is ook de enige provincie waar de prijzen daalden – met 0,5 procent – ten opzichte van een kwartaal eerder.

Appartementen zijn sinds het dieptepunt van de markt (tweede kwartaal 2013) het sterkst in prijs gestegen: 9 procent. Vrijstaande woningen zorgden met 4 procent voor de kleinste prijsstijging.

Reageer op dit artikel