nieuws

Windpark Zeewolde wordt door bewoners ontwikkeld

bouwbreed 19

Windpark Zeewolde wordt door bewoners ontwikkeld

Over vier jaar wil Ontwikkelvereniging Zeewolde beginnen met de bouw van één van de grootste windparken op land van Nederland. Er verrijzen dan 100 windturbines in lijnopstelling met een totaal vermogen van 250 tot 300 megawatt. Die 100 molens vervangen de 220 kleinere turbines die nu in het gebied staan.

Bijzonder aan windpark Zeewolde is het feit dat het totale project, zowel de sanering van de oude 220 turbines als de bouw van de 100 nieuwe, wordt betaald door de bewoners en bedrijven in het gebied in Zuidelijk Flevoland. Alle bewoners, boeren en moleneigenaren uit het ontwikkelgebied kunnen lid worden van Windvereniging Zeewolde.

Op dit moment zijn er 220 leden, meer dan 90 procent van de inwoners in het gebied. Daarvan is inmiddels tweederde aangesloten bij de Ontwikkelvereniging Zeewolde, die de daadwerkelijke ontwikkeling van het windpark op zich neemt. Dat aantal groeit nog steeds.

De leden financieren samen de ontwikkeling van Windpark Zeewolde. Ook de burgers in de directe omgeving van het park krijgen de kans om deel te nemen in de bouw van het windpark. De initiatiefnemers werken de mogelijkheden tot burgerparticipatie op dit moment uit.

Reageer op dit artikel