nieuws

Van Wijnen nog niet tevreden met winstmarge

bouwbreed Premium 24

Van Wijnen nog niet tevreden met winstmarge

Van Wijnen heeft volgens bestuursvoorzitter Edwin van den Berg een “redelijk” jaar achter de rug. De omzet steeg met bijna 18 procent tot 693 miljoen, de nettowinst met ruim 12 procent tot 12 miljoen. De winstmarge kwam daarmee uit op 1,7 procent. “Het kan beter”, vindt de topman. “Het rendement had nog last van werk uit het verleden. Wij hoeven qua omzet niet per se de grootste te worden, maar de marge moet omhoog. Er moeten wel wat procenten bij.”

De bouwer en ontwikkelaar profiteerde afgelopen jaar vooral van het herstel in de woningbouwmarkt. De woningbouwomzet nam met bijna een derde toe tot 293 miljoen.

Van den Berg verwacht net als het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de woningmarkt dit jaar en de komende jaren doorgroeit, weliswaar wat minder hard dan vorig jaar, maar nog altijd met een aantal procenten.

Gematigde groei ligt wel in de lijn der verwachting

“Het herstel zal niet nog een keer zo’n grote vlucht nemen als vorig jaar en het niveau van voor de crisis zullen we ook niet halen, maar als je kijkt naar de onderliggende vraag dan ligt een gematigde groei wel in de lijn der verwachting.”

Die groei zal volgens de topman overigens niet alleen door nieuwbouw worden veroorzaakt. Ook de markt voor onderhoud en beheer zit in de lift. Vorig jaar zag Van Wijnen de omzet uit die activiteit al met 14 procent stijgen tot 163 miljoen.

Met 922 miljoen aan werk op de plank, ziet Van den Berg de komende jaren met vertrouwen tegemoet. “Onze goed gevulde orderportefeuille biedt een sterk fundament voor het behalen van verdere resultaatverbetering in 2016 en de jaren die volgen.”

Wel enige zorg over stijgende lonen en kosten van materialen en onderaannemers.

Enige zorg heeft hij momenteel wel over de stijgende lonen en kosten van materialen en onderaannemers. “Het gevaar bestaat dat dat de verkeerde kant op gaat”, waarschuwt hij. “De stijging is nu nog niet buitenproportioneel. Het is geen strijd met onze leveranciers, maar onze aandacht heeft deze ontwikkeling wel.”

Volgens Van den Berg scheelt het dat Van Wijnen veel met vaste partners werkt. Bovendien zijn de looptijden van de projecten die worden uitgevoerd doorgaans kort. “Dan zijn stijgende inkoopprijzen goed te managen. Bij grote projecten die vele jaren duren, willen leveranciers zich vaak niet committeren aan de prijzen. Daar hebben wij dus geen last van. Veel van onze projecten hebben een omvang van tussen de 5 en 10 miljoen en een looptijd van maximaal een jaar.”

Reageer op dit artikel