nieuws

Uitzendrobot reikt helpende hand

bouwbreed 21

Uitzendrobot reikt helpende hand

Steenstrips lijmen in prefab betonnen geveldelen is typisch zo’n taak die zonder problemen aan robots kan worden uitbesteed, stelt Vincent van der Zanden van HOBIJ. Dit bedrijf uit Veghel deed daarmee eerder ervaring op.

HOBIJ noemt zich het eerste uitzendbureau in Nederland dat mensen én robots uitzendt. Het bedrijf heeft sinds begin dit jaar vijftien robots beschikbaar. De grootste heft, inclusief de grijper, een gewicht van 10 kilogram. Dit beperkte gewicht voorkomt dat de machines achter een veiligheidshek moeten werken. De installaties draaien op 230 volt en op perslucht.

De robots komen volgens Van der Zanden vooralsnog terecht in de productie of de logistiek waar ze bijvoorbeeld lopendebandwerk verrichten, producten sorteren en op kwaliteit controleren, machines beladen, orders verzamelen en voertuigen verladen. Desgewenst kunnen de robots ook lassen. “Het zijn universele machines die makkelijk kunnen worden geherconfigureerd”, zegt Van der Zanden.

Smart Robotics programmeert de robots voor de specifieke taken. Dit Eindhovense bedrijf heeft in eigen huis faciliteiten om de robots te demonstreren aan potentiële opdrachtgevers.

Plug & play

Vooraf onderzoekt HOBIJ of de machine inderdaad het werk kan uitvoeren dat de opdrachtgever voor ogen staat en of de plek waar dat moet gebeuren, geschikt is. Goed voorbereid is de installatie nagenoeg plug & play, zegt Van der Zanden. Elke robot komt met een getrainde operator die hem kan configureren en in voorkomende gevallen storingen kan verhelpen. HOBIJ zorgt voor het onderhoud op de locatie.

Een ‘uitzendrobot’ geeft bedrijven bijvoorbeeld de gelegenheid om te zien of robotisering van een bepaalde taak een optie is en of zo’n investering loont, zegt Van der Zanden. Het tarief dat de uitzender uit Veghel voor het robotwerk rekent, is vergelijkbaar met dat voor menselijke werkkrachten. “Alles draait om een slimme inzet op de juiste posities”, zegt Han van Horen van HOBIJ. “Een robot, die drie ploegendiensten achter elkaar draait, vervangt in één keer drie mensen. Dan realiseer je pas echt stevige besparingen.” Bedrijven kunnen de robots voor korte of langere tijd inhuren, met een maand opzegtermijn.

HOBIJ verwacht dat robots op termijn het saaie en fysiek zware werk doen. Voor mensen blijft het zinvollere werk over, denkt Van Horen. “In de metaalindustrie bijvoorbeeld is een tekort aan vakmensen. Die zijn vaak maar 60 tot 70 procent van de tijd met het vak bezig. De rest gaat op aan randzaken, zoals het beladen van machines.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels