nieuws

Symbolische schoorsteen terug bij stoomgemaal

bouwbreed Premium 33

Symbolische schoorsteen terug bij stoomgemaal

Het voormalig stoomgemaal Oude Rijn bij Pannerden is al meer dan veertig jaar buiten gebruik. Bouwbedrijf Hoffman, gespecialiseerd in restauratie, gaf het gemaal een nieuwe functie. Maar het gemaal kreeg ook zijn schoorsteen terug.

Tot 1970 werd het gemaal Oude Rijn gebruikt om het poldergebied bij Pannerden droog te houden. De gebouwtjes bij het gemaal zijn uiterst functioneel: een machinekamer, een ketelhuis en een schuur die werd gebruikt voor de opslag van kolen. Bovendien stond er een grote schoorsteen op het terrein, die werd gesloopt toen de stoom werd vervangen door elektromotoren. Toen de functie ten slotte werd overgenomen door het gemaal in Groessen, werden de gebouwen omgevormd tot woning voor de twee laatste machinisten van het gemaal, de gebroeders Bach. In de regio wordt het nog altijd ‘gemaal van Bach’ genoemd. De oude pompen van het gemaal zijn nog aanwezig, maar door het verwijderen van een deel van de aandrijving, kunnen ze niet meer worden gebruikt.

Toen de laatste Bach in 2011 uit de woning vertrok, wilde het waterschap Rijn en IJssel het gemaal een nieuwe bestemming geven. Uiteindelijk kreeg bouwbedrijf Hoffman de opdracht om de drie gebouwtjes te restaureren en verbouwen tot restaurant, atelier en recreatiewoning. Vooral het atelier was een uitdaging, vertelt projectleider Arjan Harbers. “De veldschuur was er slecht aan toe, dus daar moest van alles gebeuren. Het dak is vernieuwd, en de gevel aan de achterzijde is uitgebouwd.”

Hoffman kreeg de klus als laagste inschrijver. Harbers kwam voor weinig verrassingen te staan. “Er zitten natuurlijk altijd onzekerheden in een renovatieproject. Maar in dit geval was er een goed bestek gemaakt. Het is allemaal binnen de marges gebleven.

Vroeger was het gemaal in de verre omtrek zichtbaar door de 23 meter hoge schoorsteen. Om de aanblik van het vroegere gemaal terug te brengen, heeft staalbouwer Morsink een stalen constructie gemaakt. Het maakt het resultaat “machtig mooi”, zegt Harbers. “Wat ook leuk is, is dat het project met lokale bedrijven is aangepakt.”Project: restauratie/herbestemming gemaal Oude Rijn
Opdrachtgever: Waterschap Rijn en IJssel
Aannemer: Bouwbedrijf Hoff­man
Directie: BOEi
Staalbouw: Morsink Constructie
Bouwtijd: ca 7 maanden 

Reageer op dit artikel