nieuws

Stoeptegels die een Nobelprijs verdienen

bouwbreed 23

Stoeptegels die een Nobelprijs verdienen

PrintAgora gebruikt grafeen om te voorkomen dat de prints op stoeptegels verouderen. Michel Mulder over nanotechnologie op Nederlandse trottoirs.

Grafeen, dat is toch dat materiaal van die Nobelprijswinnaars die met een stukje plakband laagjes koolstof van precies één atoom dik produceerden?

“Het is twee keer sterker dan staal en heeft nog tal van andere exotische eigenschappen. Het houdt bijvoorbeeld ook goed UV-licht tegen.”

U dacht: wat die natuurkundigen kunnen in hun laboratoria kan ik ook?

“Vroeger werkte ik in de wasserijbranche en heb ik het waarschijnlijk al eens geproduceerd toen ik grafiet gebruikte om wasgoed antistatisch te krijgen. Het leverde zeepbellen op met een metaalachtige glans, die bijna niet kapot te krijgen waren.”

André Geim en Konstantin Novoselov zijn eigenlijk schatplichtig aan u.

“Mijn experiment mislukte en ik kon er niks mee, maar ik ben het nooit vergeten. Toen het materiaal in 2010 wereldnieuws werd door de Nobelprijs, viel bij mij ineens het kwartje.”

Wat doet PrintAgora er precies mee?

“Wij printen foto’s op stoeptegels. Die blijven veel langer kleurecht met een dun laagje grafeen erop. Het laat veel beter licht door dan glas en houdt bijna al het UV-licht tegen.”

U bent eindeloos in de weer met rolletjes plakband en blokjes grafiet?

“Ik koop grafeenoxide van een fabriek in Polen. Dat hecht beter aan de polymeren waarmee wij onze prints maken dan gewoon grafeen.”

Eigenlijk maakt u toch aanspraak op die Nobelprijs.

“Geim en Novoselov begrepen waar ze mee bezig waren en ik niet. Dat is een groot verschil. Het is fantastisch dat onze tegels steeds vaker worden toegepast. Er is ook internationale belangstelling voor deze toepassing van grafeen. Binnenkort houd ik er een lezing over in Berlijn.”

Reageer op dit artikel