nieuws

Stelruimte nul

bouwbreed Premium 197

Stelruimte nul
Ruud Ploeg

In de fabriek produceert MBS de elementen van haar nieuwe prefabsysteem zo nauwkeurig dat ze op de bouwplaats naadloos op elkaar passen. Dat levert een vrijwel luchtdichte constructie op. En alle leidingen zitten er al in.

Oké, de badkamer en de keuken staan er nog niet in. Ook de gevelbekleding moet nog worden aangebracht. Jan Nieuwenhuis belooft de kopers van het Prefab+ systeem daarom niet dat ze morgen of overmorgen al hun huis kunnen betrekken.

Maar daar tegenover staan volgens de projectmanager van MBS Hybrid Casco grote voordelen. Ze hebben bijvoorbeeld ruime keuzemogelijkheden. Niet alleen wat betreft inrichting van keuken en badkamer, maar ook in beukmaten en verdiepingshoogtes.

“En ze zijn vrijwel luchtdicht”, voegt hij er enthousiast aan toe. “Nu en over dertig jaar nog steeds, omdat we niet eindeloos naden afplakken. De lijm kan dus ook geen kracht verliezen en het band niet verkruimelen. In onze fabriek in Vianen produceren we onze elementen zo nauwkeurig, dat we ze met stelruimte nul aanleveren op de bouwplaats. Een piepklein bandje van EPDM neemt eventuele oneffenheden weg, maar verder sluit alles naadloos op elkaar aan.”  Na twee proefwoningen in Dordrecht waarbij MBS het systeem vorig jaar uitprobeerde, worden nu acht woningen gebouwd in Emst in Gelderland. Een rijtje van vijf woningen, met drie verschillende beukmaten en daarnaast nog drie vrijstaande woningen. Bouw- en aannemingsbedrijf Van Laar uit Vaassen treedt op als ontwikkelaar en hoofdaannemer.

Voorbereiding

De crux schuilt volgens Nieuwenhuis in de ongelooflijk nauwkeurige voorbereiding. Alle partijen werken in één BIM-model en de productie in de fabriek is zeer gecontroleerd. Daar wordt alleen met zelfverdichtende mortel gewerkt en komt alles zo strak uit de mallen, dat er op de bouwplaats geen stukadoor meer nodig is.

Afwerkvloeren zijn ook niet nodig. Hooguit wordt hier en daar een beetje egaline gestort om stelplekken en naden te vullen. Alle leidingen voor ventilatie, water, elektra, data en vloerverwarming liggen al in de vloeren. Uitgekiende koppelingen maken dat de gespecialiseerde montageploeg alles kan doorkoppelen zonder een fout te maken. In anderhalve dag staat het casco, is het wind- en waterdicht en zijn alle leidingen doorgekoppeld.

Cassettevloer

De cassettevloer is het onderdeel waarop Nieuwenhuis nog het meest trots is. MBS heeft er niet voor niets patent op aangevraagd. “Zo’n maatnauwkeurigheid haal je nooit met een kanaalplaat. Voor je het weet heb je daar een afwijking van 3 centimeter die je moet opvangen in de spouw, waar hij leidt tot een koudebrug. En dat soort gemarchandeer willen we dus niet bij Prefab+.”

Ook kozijnen meestorten, met beglazing en al, bij de fabricage van de gevelelementen is zo’n detail waarvan de projectmanager lyrisch kan worden. “Het scheelt op de bouwplaats veel timmermanswerk. En alles is direct luchtdicht, zodat er geen naden hoeven te worden afgeplakt.”
Directeur André van Laar van Bouw- en aannemingsbedrijf Van Laar is juist weer enthousiast over een heel ander detail: het kruipruimteluik. De vloer arriveert op de bouwplaats met het definitieve betonnen luik in plaats van met een provisorisch houten schot.

“Normaal gesproken heeft een timmerman al gauw een uur nodig om de stelring aan te brengen, daarna moet de loodgieter de slangen voor de vloerverwarming er omheen leggen waarna de dekvloer wordt gestort. En al die tijd loert het gevaar dat werklieden erover struikelen of per ongeluk een leiding dichttrappen. Het lijkt zo’n simpel en onbeduidend detail. Maar er komt heel veel vernuft in het casco samen dat de kwaliteit vergroot en faalkosten terugdringt.”

Eindresultaat

Het eindresultaat van al die inspanningen is een betonnen casco dat bijna aan de passiefhuiseisen voldoet. Nul-op-de-meter worden de woningen in Emst niet. Maar het Prefab+ systeem is er wel op voorbereid. Het pakket pir-isolatie dat ook al in de bekistingsmal wordt aangebracht kan probleemloos dikker worden gemaakt en het ventilatiesysteem kan in de toekomst worden aangepast om de woningen ook te verwarmen. Dat is bij de eerste woningen in Dordrecht al gebeurd. En dan kunnen ze zo van het gasnet worden afgekoppeld. 

Woningen dertig jaar vrijwel luchtdicht.

“Dat is de techniek die grotendeels voor de bewoners verborgen blijft”, besluit Nieuwenhuis. Maar de bewoner ziet in de afwerking wel het verschil. Als de metselaar komt en hij het buitenblad opmetselt, krijg je bij Prefab+ bijvoorbeeld strakke lintvoegen. Dat lukt bij de meeste zogenaamde kant-en-klaar-systemen niet. Dan zie je dat toch de naden verspringen. En heus: die paar weken extra die wij nodig hebben, dat is in veel gevallen geen enkel probleem.”Meer informatie vindt u hier. 

Reageer op dit artikel