nieuws

Schiphol wil biobased bouwen

bouwbreed 54

Schiphol wil biobased bouwen

Het begon deze week met de plaatsing van twee bankjes van biocomposiet op Schiphol Plaza. Het moet uitmonden in een zoveel mogelijk circulair gebouwde luchthaven.

Schiphol wil op den duur een van de duurzaamste luchthavens van de wereld worden. Zo maakt de luchthaven al mestkorrels van afvalwater voor haar omgeving en wordt het beton van oude platformen hergebruikt bij nieuwe werkzaamheden. Voor gebruik van nieuwe grondstoffen kijkt Schiphol naar biobased alternatieven.

Biobeton

Afgelopen week werden op Schiphol Plaza twee bankjes geplaatst die zijn gemaakt van biocomposiet en biobeton uit vezelhennep, vezelvlas en olifantsgras. Die gewassen zijn in het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol geteeld. Het vezelversterkende plantenmateriaal is ook vogelwerend en geluidsabsorberend. De bankjes zijn ontwikkeld in een consortium waarin naast Schiphol ook de gemeente Haarlemmermeer, Hogeschool Inholland Delft, Strukton Prefab Beton, kennismakelaar The SolidGrounds (TSG), hennepspecialist Hempflax en de Miscanthusgroep deelnemen.

Studenten van de Hogeschool Inholland werken aan nog zes banken die elders in de Haarlemmermeer worden geplaatst. “Biobased straatmateriaal wordt nog niet veel gemaakt”, zegt Marcel van Beek, manager innovatie & duurzaamheid bij Schiphol, in een persbericht. “Voor elke bank is 1.500 kilogram CO geabsorbeerd. Dat maakt ze niet alleen klimaatneutraal, maar zelfs klimaat positief.”

Reageer op dit artikel