nieuws

Ramen wekken zelf stroom op

bouwbreed Premium 21

Ramen wekken zelf stroom op

PowerWindow heet het stroomopwekkende raam van Physee uit Delft. Tien stuks worden geïnstalleerd in de Rabobank in Eindhoven. Elk raam wekt het hele jaar door 65 watt op.

Glaswerk dat zonlicht omzet in elektriciteit, terwijl het glas volledig transparant blijft. “Het is het afgelopen jaar hard gegaan met de ontwikkeling van het stroomopwekkende raam”, vertelt initiator Ferdinand Grapperhaus. “We kregen 3,5 ton financiering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met dit geld konden we onze technologie ontwikkelen.”

Grapperhaus en Willem Kesteloo ontdekten tijdens hun onderzoek naar luminescent solar concentratorseen poeder voor energieopwekking. Het principe was weliswaar bekend, maar de eigenschappen van dit poeder niet. Het is omgezet in een coating, zodat het toepasbaar is in ramen.

Grapperhaus: “Het licht dat het PowerWindow opvangt in de coating wordt omgezet in onzichtbaar licht. Vervolgens wordt dat naar de zijkanten getransporteerd waar zich zonnecellen bevinden. Het licht zit als het ware gevangen in het glas en komt in de kozijnen terecht in de zonneceltrips. Daarna wordt het omgezet in direct bruikbare elektriciteit.

Het PowerWindow werkt ook op indirect of diffuus licht.

Projectontwikkelaar OVG gaat nu in zee met Physee voor een pilotproject. Grapperhaus: “OVG geeft ons veel ruimte om te experimenten met de technologie. Op elke verdieping van het te herontwikkelen Rabobank-kantoor in Eindhoven komt een PowerWindow. Met ingang van juni gaan we de ramen plaatsen. Tot december kunnen we ze testen en optimaliseren.”

Het raam heeft een LTA (lichttoetredingsfactor) van 70 procent, de norm in het Bouwbesluit is 66 procent. Grapperhaus: “Je ziet dus met een ‘normaal’ raam nauwelijks verschil. We werken nu nog aan de coating, die is nog niet optimaal. Met TU Delft proberen we deze nog meer luminescerend te krijgen. Het glas met coating levert straks het hele jaar door 20 watt per vierkante meter op. Dit is genoeg om bijvoorbeeld een laptop op aan te sluiten.”

Reageer op dit artikel