nieuws

Nederland opnieuw voor EU-Hof wegens laksheid

bouwbreed Premium 15

Nederland opnieuw voor EU-Hof wegens laksheid

De Commissie heeft bij het Europese Hof van Justitie twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt tegen Nederland. Ons land is zowel op het gebied van spoorveiligheid als op interoperabiliteit op het spoor nalatig geweest Europese regels op te nemen in nationale wetten.

Lidstaten moeten een onafhankelijke veiligheidsinstantie en een orgaan voor ongevallen en -incidentenonderzoek oprichten. Bovendien moeten zij gemeenschappelijke beginselen vaststellen voor het beheer, de regelgeving en het toezicht op het gebied van spoorwegveiligheid. De Nederlandse wetgeving is op twee punten strijdig met de richtlijn.

De EU wil een Europees interoperabel spoorwegsysteem tot stand te brengen en waarborgen dat de infrastructuur, het rollend materieel, de seinapparatuur en andere subsystemen van het spoornet in de EU compatibel zijn. Nederland heeft de regels voor de vergunning tot indienststelling van voertuigen nog steeds niet in nationale wetgeving omgezet. Al in 2014 werd ons land daarop gewezen.

Reageer op dit artikel