nieuws

ILT gaat energielabel strikter handhaven

bouwbreed 3

ILT gaat energielabel strikter handhaven

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat vanaf mei dit jaar boetes opleggen als een definitief energielabel ontbreekt bij verkoop, verhuur en oplevering van commercieel vastgoed. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Vanaf januari 2015 controleert de ILT al of er een definitief energielabel aanwezig is. Daarbij werden echter nog geen boetes uitgedeeld. Vanaf 1 mei gaat daar verandering in komen. Dan legt de Inspectiedienst wel een bestuurlijke boete op die maximaal 20.250 euro bedraagt.

De NVM wijst erop dat alle defintieve energielabels worden geregistreerd in een database bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Door een koppeling met het Kadaster kan bij elke eigendomsoverdracht direct worden gekeken of er een energielabel is geregistreerd. Met de ILT vindt de NVM dat eigenaren die hun gebouw willen verkopen en geen boete willen riskeren, er goed aan doen een energielabel te laten opstellen.

Dat de ILT nu direct boetes gaat uitdelen komt doordat anders dan bij woningen de vorige eigenaar niet meer in staat is om na verkoop nog een energielabel te registreren. De ILT kan daarom geen last onder dwangsom opleggen met als doel om de overtreding ongedaan te maken, maar gaat direct over tot het opleggen van een bestuurlijke boete.

Reageer op dit artikel