nieuws

Houten kozijn mag certificaat van Passivhaus Institut voeren

bouwbreed Premium 49

Houten kozijn mag certificaat van Passivhaus Institut voeren

Het Duitse Passivhaus Institut heeft voor het isolerende kozijn Passive Uniprofile een u-waarde van 0,82 vastgesteld. Fabrikant van HPkozijn uit Biddinghuizen zegt de eerste in Europa te zijn die het bijbehorende certificaat kan tonen voor zijn volledig houten kozijn.

Hans Paalman van HPkozijn zegt zijn kozijnen te maken van thermisch behandeld Fins grenen uit duurzaam beheerde productiebossen. Het resultaat heet Finti-hout dat volgens hem nauwelijks vocht opneemt en een U-waarde heeft van 0,82. De kozijnen worden dubbel gegrond geleverd met vast glas en binnendraaiende deuren. Ze kunnen naar buiten draaien en zijn geschikt voor draaikieptoepassingen en voor schuifdeuren. Alle beslag heeft het SKG-keurmerk en het politiekeurmerk Veilig Wonen. HPkozijn levert aan aannemers en architecten.

Schildertermijn

Hout geniet nog weinig waardering als kozijnmateriaal, zegt Paalman. “Veel eigenaren schrikken terug vanwege de tweejaarlijkse schilderskosten.” Zijn thermisch bewerkte hout hoeft volgens hem maar eens in de 15 jaar geschilderd worden omdat het weinig krimpt en uitzet. De schildertermijn is in zijn woorden gelijk aan de periode dat kozijnen uit kunststof en aluminium weer aan een opfrisbeurt toe zijn.

Het Duitse Passivhaus Institut certificeert huizen of onderdelen daarvan die een zeer lage U-waarde hebben. Passiefhuizen gebruiken gemiddeld een kwart van de energie van een nieuwbouwhuis. Een flink gedeelte van het jaar wordt het huis alleen passief verwarmd door apparaten en de bewoners. Niet eerder zegt het instituut een volledig houten kozijn te hebben gezien dat aan de passiefhuis-criteria voldoet.

Reageer op dit artikel