nieuws

Green, Greener, Greenish

bouwbreed 5

Green, Greener, Greenish

Hanzevast real estate revitaliseert een zichtlocatie langs de A4 in Den Haag. De vastgoedbelegger heeft een van de grootste kantorenportefeuilles van Nederland en zet steeds meer in op verduurzamen. Greenish is de eerste vrucht van de nieuwe strategie.

Assetmanager bij Hanzevast Sebastiaan Andringa: “Het gebouw staat al enige tijd leeg. We zijn gaan kijken naar de kracht van het gebouw en hoe het ontworpen is. In het pand langs de A4 was een tuin aanwezig op het parkeerdek en het oorspronkelijke doel was om er natuurlijke zonwering tegenaan te laten groeien. Dat willen we nu, twintig jaar na dato, graag oppakken. Samen met een reclamebureau hebben we het concept uitgewerkt. We hebben er Greenish voor bedacht. We laten niet alleen aan de buitenkant een groen gebouw zien maar ook aan de binnenkant.”

Energielabel

Het leegstaande pand heeft nu Energielabel D. Hanzevast heeft net een maatwerkadvies op laten stellen passend bij het budget. Andringa: “We gaan nu naar een A-Label. Er komt een nieuwe klimaatinstallatie in, aangezien de huidige aan vervanging toe is. Er komt door het gehele gebouw nieuwe verlichting. Met name daarin kunnen we een flinke besparing realiseren.”

Wat Andringa betreft is het A-label een basis. “We gaan straks in overleg met de huurders kijken of we dit verder kunnen ontwikkelen. We willen naar zero emission in 2020.”

De kleur groen gaat straks de boventoon voeren in zowel het exterieur als het interieur. “De groene gevel biedt straks verkoeling in de zomer en creëert een warm gevoel in de winter. Dat is nog wel een puzzel om de juiste planten te kiezen voor de groene kopgevel en aan de zuidgevel.”

Drie pijlers

Het Greenish concept heeft drie pijlers. “Allereerst Work Greenish. In een groen gebouw met veel daglicht, zicht op groen en een gezond binnenmilieu is er aantoonbaar minder ziekteverzuim en voelen medewerkers zich prettig.

Daarnaast hebben we Eat Greenish. We zorgen voor een biologische lunch met verse producten uit de regio Haaglanden. Voor een paar euro kunnen de mensen hier lekker en gezond eten.”

Tot slot is er Drive Greenish. “We gaan een aantal elektrische auto’s beschikbaar stellen die voor afspraken gebruikt kunnen gaan worden. Met FastNed zijn we in gesprek over het aantal laadpalen. De kosten hiervoor nemen we mee in de servicekosten. Het is denk ik een mooie manier om als bedrijf je medewerkers stimuleren om met het openbaar vervoer te komen.”

Dam-signatuur

Het gebouw waar Greenish zich in gaat vestigen is een ontwerp van Cees Dam & Partners. Andringa: “De signatuur van Dam zit in de materiaalkeuze, maar vooral in het trappenhuis. Dit is een centraal element in het kantoorgebouw. De ligging nodigt mensen uit om de trap te nemen. Het interieur en exterieur vormen straks een geheel. Als je de deuren opengooit kom je op een ruime tuin uit, dat is in dit gebied volstrekt uniek.”

Visie

Hanzevast gaat meer gebouwen verduurzamen die ze in portefeuille hebben. “We zijn momenteel al met een aantal gebouwen aan de slag. De afgelopen jaren was er minder prioriteit voor duurzaamheid, maar nu gaan we dit vol uitdragen.”

Het 5.500 m tellende gebouw heeft zes verdiepingen en gaat zes huurders herbergen. De huurprijs is € 125,- per vierkante meter. Hanzevast is nu op zoek en in gesprek met potentiële huurders die zich aangesproken voelen tot deze groene gedachten. Het gebouw zal naar verwachting eind 2016 in gebruik worden genomen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels