nieuws

Extra geld voor start-ups

bouwbreed 8

Extra geld voor start-ups

Minister Kamp maakt extra geld vrij voor start-ups en innovatieve ondernemingen en is expliciet bedoeld als maatregel om risicokapitaal voor het MKB beschikbaar te maken. In het Dutch Venture Initiative-2 fonds komt 1,2 miljard euro.

In de bouw is het de bedoeling om start-ups een kans te geven op de Delfste Bouwcampus. DVI-2 is afgelopen donderdag gelanceerd door minister Kamp van Economische Zaken en CEO Gilibert van het Europees Investeringsfonds. Beide partijen dragen elk 100 miljoen euro bij aan het fonds. Met institutionele beleggers lopen gesprekken die ertoe moeten leiden dat ook zij 100 miljoen euro via DVI-2 in deze ondernemingen investeren, zodat er 300 miljoen euro in het fonds komt. Op basis van de verwachte hefboomeffecten, is de inschatting dat samen met private partijen uiteindelijk circa 1,2 miljard euro nieuwe financiering beschikbaar komt voor start-ups.

Succesvolle bedrijven

Dankzij het eerste DVI hebben veel startups en scaleups kunnen doorgroeien tot grote, succesvolle bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Sapiens Brain Stimulation uit Eindhoven. Dit bedrijf ontwikkelde een elektrode die het mogelijk maakt specifieke gebieden van de hersenen van mensen met Parkinson te stimuleren. De kwaliteit van leven neemt daardoor sterk toe. Sapiens begon in 2011 met drie onderzoekers, nu werken er meer dan zeventig mensen op de High Tech Campus in Eindhoven en is het bedrijf uitgegroeid tot een succesvol onderdeel van het Amerikaanse medische technologiebedrijf Medtronic.

Reageer op dit artikel