nieuws

‘Europese Commissie tevreden over energielabel’

bouwbreed Premium 4

‘Europese Commissie tevreden over energielabel’

De Europese Commissie vindt dat Nederland de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) correct heeft vervat in nationale wetgeving. Dat antwoord minister Blok (wonen en rijksdienst) op vragen uit de Tweede Kamer. De bewindsman spreekt over de instemming van de commissie als zijnde “een grote stap”.

Niettemin stelt Blok vast dat de Nederlandse regelgeving door de Europese Commissie nogmaals onder de loep wordt genomen. Het gaat hierbij om de tweede fase van een groter onderzoek waarbij wordt bestudeerd of ook de uitvoering van de regelgeving in overeenstemming is met de Europese richtlijn. Zo wil de commissie onder meer weten of het advies op het energielabel wel voldoende is afgestemd op specifieke woningen, hoe de handhaving plaatsvindt en hoe in de praktijk de vakkennis van erkende energiedeskundigen wordt gecontroleerd.

Juist beeld

“Ik zal in gesprek blijven met de Europese Commissie om te laten zien dat het Nederlandse energielabel volwaardig en betrouwbaar is”, aldus de minister. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat hij bezorgdheid bij de onderzoekers kan wegnemen. In dat verband wijst Blok er op dat onderzoek uitwijst dat een grote meerderheid van de energielabels een juist beeld geeft. Verder stelt de bewindsman dat hij een aantal verbeteringen wil doorvoeren en dat de handhaving kwaliteit van de regelhandhaving wordt verbeterd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Reageer op dit artikel