nieuws

‘Er is veel gebeurd sinds ik weg ben’

bouwbreed Premium 26

‘Er is veel gebeurd sinds ik weg ben’

Nelly Kalfs is terug bij Rijkswaterstaat. Ze begon onlangs als hoofdinge­nieur-directeur Oost-Nederland. Tussentijds was ze onder meer directeur bij KijkOnderzoek en programmadirecteur Excellente Uitvoering Stadsdelen bij de gemeente Amsterdam.

Waarom terug naar Rijkswaterstaat?

“Ik kom graag bij een werkgever terug. Vaak heb ik drie functies bij een organisatie en kan ik daarna ook weer terugkomen. Ik werkte tussen 1993 en 2001 ook bij Rijkswaterstaat. Er is veel gebeurd sinds ik weg ben. Zo is een grote reorganisatie doorgevoerd. Rijkswaterstaat is innovatief en kijkt hoe het beter kan door met partners samen te werken. Die ontwikkeling spreekt me erg aan.”

Wat doet een hoofdingenieur-directeur?

“De HID, de hoofdingenieur-directeur, is bij Rijkswaterstaat een gevleugeld begrip. Je bent eindverantwoordelijk voor een bepaald onderdeel, in mijn geval de regio Gelderland en Overijssel. Een HID is ook een bestuurlijke gesprekspartner, de linking pin tussen de bestuurders in de regio en het landelijk beleid, die kijkt wat er nodig is op het gebied van weg en water. Dat moet in goede samenspraak met elkaar gebeuren.”

U studeerde en werkte in en rond Amsterdam. Wat heeft u met Oost-Nederland?

“Ik ben geboren in Huissen, bij Arnhem. Mijn vader had een bedrijf tussen Huissen en Bemmel en ik heb er gewoond tot ik ging studeren. En mijn zoon studeert nu in Nijmegen. Ik ken de regio dus goed. Het is een prachtig gebied, met veel grote rivieren. Wegen kende ik al goed als werkterrein, water wat minder, maar het areaal is fantastisch.”

Heeft u als sociale wetenschapper een andere kijk op organisaties?

“Ik ben goed met mensen. Het gaat me niet alleen om de externe kant, ook om de interne. Rijkswaterstaat heeft de ambitie het elke dag beter te doen. Dan moet je op een andere manier werken. Je hebt niet alleen ingenieurs nodig die weten hoe het moet, maar je moet ook de omgeving er bij betrekken. Dat vergt een andere kijk. Dat past bij mij.”

Hoe belangrijk vindt u diversiteit in een organisatie en hoe stimuleert u dat?

“Dat vind ik erg belangrijk, maar ik ben net begonnen bij Rijkswaterstaat en weet nog niet hoe het selectiebeleid is. Wat ik wel zie is diversiteit in de verhouding tussen mannen en vrouwen en jong en oud. Je doet je werk beter als je vanuit verschillende invalshoeken kijkt. Dat levert meerwaarde op.”

Reageer op dit artikel