nieuws

Duurzaam bouwen vult orderboek niet

bouwbreed Premium 11

Duurzaam bouwen vult orderboek niet

Het duurzaam maken van particuliere woningen is voor bouwbedrijven nog geen groot deel van de orderportefeuille. Wel denken bouwers in de particuliere sector dat de vraag naar duurzame maatregelen in de toekomst verder stijgt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwend Nederland naar de motieven voor verduurzaming. De brancheorganisatie ondervroeg 74 kleine en middelgrote bouwbedrijven in de particuliere woningbouw, uit verschillende delen van het land, over de opdrachten die ze krijgen voor het duurzaam maken van huizen.

Rol duurzaamheid bij aankoop klein

Gemiddeld blijkt zo’n 25 procent van de orderportefeuille te bestaan uit verduurzamende werkzaamheden. Daarbij gaat het meestal niet om op zichzelf staande opdrachten. Het overgrote merendeel wordt samen met een grotere verbouwing van de woning gedaan. Zo’n driekwart van de bouwers krijgt wel eens het verzoek om een woning te verduurzamen.

Isoleren

Veel van de werkzaamheden bestaan uit isolerende maatregelen. Dakisolatie, dubbele beglazing, vloer- en spouwmuurisolatie zijn met afstand de populairste maatregelen.

Het installeren van zaken als hr-ketels, zonnepanelen of andere besparende installaties worden veel minder vaak door aannemers gedaan.

Een meerderheid van de bouwbe­drijven denkt dat woningeigenaren de verduurzaming van de eigen woning belangrijk vinden. Ze denken dat het belang daarvan de afgelopen jaren is gestegen en in de toekomst nog verder zal stijgen.

De onderzoekers ondervroegen ook particuliere eigenaren naar hun wensen over verduurzamen. Daaruit bleek dat veel woningeigenaren wel bezig zijn met verduurzamen, of in de toekomst hun huis duurzaam willen maken, maar dat duurzaamheid nauwelijks een rol speelt bij de overwe­ging voor de aankoop van een huis. Daarbij is de verkoopprijs nog steeds het belangrijkst, gevolgd door andere motivaties zoals woonomgeving, voorzie­ningen in de buurt, grootte van de woning of hoeveelheid groen in de nabije omgeving.

Actief

Maar al hebben bouwers veel kennis van bouwkundige duurzaamheidsmaatregelen, ze lopen er niet bepaald mee te koop. Slechts 20 procent probeert huiseigenaren actief te benaderen.

Maar als ze eenmaal een verbouwing uitvoeren, dan adviseert de meerderheid de klant wel over maatregelen die ze kunnen treffen. Voor kopers spelen vooral de kosten- en energiebesparing en het hogere comfort van de woning. Het feit dat een duurzame woning meer waard is of een hogere energielabel krijgt, speelt niet tot nauwelijks een rol in de overweging.

Reageer op dit artikel