nieuws

Draaghaak goot past bijna altijd

bouwbreed Premium 256

Draaghaak goot past bijna altijd

Het speciaal vormgegeven afdekplaatje van een draaghaak voor een gootbeugel maakt het mogelijk de bevestiging van de haak af te stemmen op het type plaatmateriaal waaruit het (af-)dak is gemaakt.

Het octrooi van deze week gaat over een constructie om een goot vast te zetten aan een hellend dak van plaatmateriaal. Een constructie die dusdanig is ontworpen, dat hij zowel goed past op golfplaten als op platen met een damwandprofiel, en bovendien op bestaande gootbeugels.

Uitvinder Gerrit de Wilde kwam uit op een constructie met drie elementen, plus een bout met een moer. Allereerst een stoelhoek-vormig element waarvan de benen ten opzichte van elkaar een hoek maken tussen 100 en 160 graden. Een hoek die moet zijn aangepast aan de helling van het betreffende dak, zodat het ene been recht naar beneden wijst als het andere been evenwijdig aan het dakvlak is gepositioneerd. Volgens de octrooitekst zouden er meerdere versies van deze haak kunnen komen, met verschillende stompe hoeken.

Elk been heeft in de lengterichting een sleuf voor het opnemen van een of meer bouten. Het been dat na montage naar beneden wijst, is bedoeld om er een gootbeugel aan te koppelen. Het andere been moet worden vastgezet tegen de onderkant van het plaatmateriaal, bij de dakrand. Om dat te bereiken werkt het samen met twee andere elementen: een onder het plaatmateriaal en een als afdekplaatje. Beide hebben een opening voor een bout, die er samen met een moer voor zorgt dat de twee elementen het been stevig vastklemmen tegen het plaatmateriaal. De langwerpige sleuf in het been maakt het mogelijk om het geheel optimaal in te stellen.

Het enigszins flexibele afdekplaatje heeft de vorm van een vierkant dekseltje met neerwaartse randen. Het is zo uitgevoerd dat het zowel geschikt is voor golfplaten als voor vlakke platen of platen met een damwandprofiel. Daaromzijn twee tegenover elkaar liggende randen van het plaatje vlak uitgevoerd, waardoor ze goed aansluiten op een vlak stukje plaatmateriaal. De andere twee tegenover elkaar liggende randen hebben een uitholling die juist goed aansluit op een golf van een golfplaat. Door het een kwartslag te draaien wisselt het plaatje tussen deze twee toepassingen.

Uitvinder De Wilde is niet bereikbaar voor een toelichting, maar op de site van zijn technische groothandel Wildkamp staat onder de naam waveclip een ‘universele golfplaathaak’ die sterk doet denken aan het hierboven beschreven exemplaar.

 octrooinummer: NL2012816
houder: Jarola/Wildkamp, Lutten
uitvinder: G. de Wilde 

Reageer op dit artikel