nieuws

Commissie zoekt publiek geld voor private energie-investeringen

bouwbreed Premium 20

Commissie zoekt publiek geld voor private energie-investeringen

De Europese Commissie zoekt naarstig naar nieuwe publieke financieringsinstrumenten om een golf van renovatie van gebouwen een kickstart te geven. Dat zegt Euro-commissaris Maros Sefcovic, verantwoordelijk voor de Energie Unie.

De Commissie ziet gebouwen als een van de centrale steunpilaren voor de strategie rond de Europese Energie Unie. Die heeft als belangrijkste doelen energiezekerheid en bestrijding van klimaatverandering. Wat is er dan beter dan bespaarde en dus niet gebruikte energie, is dan het credo.

Daarop voortbordurend wil Sefcovic haast maken met de aanpassing van bestaande gebouwen om die energiezuinig en dan liefst energieneutraal te maken. “Het is duidelijk dat het halen van de klimaatdoelstellingen voor 2030, onder andere 40 procent minder uitstoot van broeikasgassen, onmogelijk is als we voorbij gaan aan het enorme potentieel van gebouwen”, aldus Sefcovic.

Hij vindt daarom de aandacht voor de gebouwde omgeving logisch, net als het opstellen van goede regels voor energiegebruik van gebouwen. “Maar het blijft lastig om regels te implementeren als je niet ook zorgt voor financieringsarrangementen. Daarom zoeken we nu de juiste incentives”, zegt hij.

Energiebesparingsprojecten zijn vaak te klein voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Daar zijn echter oplossingen voor, vindt Sefcovic . Daarbij wijst hij op het voorbeeld in Frankrijk, waar een hele regio met 40.000 huishoudens in één investeringsproject gebundeld is. “Dat is een model dat in heel Europa kan worden toegepast.”

In Nederland kan Nul op de meter als voorbeeld dienen. Er moeten dan wel meer woningen gebundeld worden binnen één project, om een investeringsomvang te creëren die aantrekkelijk is voor beleggers. Dat kan dan weer dienen als model voor eigen woningen, al zal bundeling daar lastiger zijn. Daar zal wat publiek geld als smeermiddel tegenaan gegooid moeten worden.

Vanuit Europa zijn er ook miljarden beschikbaar voor energieprogramma’s. Zo is binnen de Europese Structuur- en investeringsfondsen 19 miljard speciaal bestemd voor energie-efficiëntie, met name in gebouwen en voor wijkverwarming en –koeling. In het Horizon 2020 programma ligt 2,5 miljard klaar voor energie-efficiëntie.

Daarnaast is Sefcovic druk in overleg met zijn collega Jyrki Katainen, de vice-president die banen en groei in portefeuille heeft, om het investeringsplan van de Commissie nog meer in te zetten in energieprojecten. Nu al is een derde van de projecten gerelateerd aan energie. Ongeveer de helft daarvan heeft te maken met energie-efficiëntie in gebouwen.

Reageer op dit artikel