nieuws

Bouw blijft nog vijfde in top 5 nieuwe klokkenluiderszaken

bouwbreed 4

Bouw blijft nog vijfde in top 5 nieuwe klokkenluiderszaken

In de top 5 van in 2015 bij het Adviespunt Klokkenluiders aangekaarte zaken staat de bouw nog steeds vijfde. Dit blijkt uit het jaarverslag van het adviespunt.

Van alle nieuwe zaken waren er zestien over de zorg. De zakelijke dienstverlening is met veertien goede tweede, de Rijksoverheid volgt met acht, onderwijs kreeg er zeven. De bouw staat op 5. Daarmee is de top 5 vrijwel gelijk aan die in 2014. Verschil is dat het Rijk de plek van de gemeenten overnam.

Wat de aard van de misstanden betreft scoren fraude, verduistering of diefstal het hoogst en groeien. Gevaar, gezondheid, veiligheid en milieu staan tweede maar nemen af. In deze top 5 komt de categorie belangenverstrengeling en persoonlijk belang niet meer voor. Daarvoor in de plaats is machtsmisbruik gekomen.

De situatie voor klokkenluiders verbetert, maar meer dan de helft van de klokkenluiders ondervindt gevolgen van het melden. “20 Procent ervaart een angstcultuur binnen de organisatie waar zij werken. En 23 procent van de klokkenluiders die ons om advies vragen, ziet uiteindelijk toch af van het doen van een melding. In veel gevallen omdat men de verwachte strijd en de daarmee gepaard gaande spanningen niet over zichzelf of het gezin wil afroepen”, zegt voorzitter Martin van Pernis.

Reageer op dit artikel