nieuws

Bouw 4e 380kV verbinding met Duitsland begonnnen

bouwbreed Premium 13

Bouw 4e 380kV verbinding met Duitsland begonnnen
Tennet

Dura Vermeer en Spie zijn in opdracht van Tennet begonnen met de werkzaamheden voor de vierde 380kV-verbinding tussen Nederland en Duitsland.

TenneT heeft voor de verschillende werkzaamheden contracten gesloten met Dura Vermeer en SPIE voor de aanleg van de nieuwe verbinding  tot aan de Duitse grens. BTL Realisatie doet de verschillende kap- en aanplant werkzaamheden en de verplichte en extra maatregelen uit het gemaakte landschapsplan.

Dusseldorp Infra Milieu en Sloop, sinds januari 2016 Remondis, is gecontracteerd voor de sloop van de 150 kV-masten die na de ingebruikname van de nieuwe verbinding verdwijnen. Voor de 150 kV-kabelwerkzaamheden en de aanleg van een tijdelijke 150 kV-verbinding is Hak gecontracteerd. Voor de uitbreiding van het 380 kV-hoogspanningstation bij Langerak moet nog een aannemer worden geselecteerd.

Wintrack

De nieuwe Doetinchem – Wesel380 kV verbinding wordt gebouwd met een nieuw type mast: de Wintrack. Deze mast bestaat uit twee pilaarvormige palen en heeft als voordeel dat de stroomkabels er gemakkelijker in gehangen kunnen worden dat de verbinding landschappelijk een rustiger beeld geeft. Daarnaast is het magneetveld bij de masten met een enkele 380 kV verbinding en bij masten waarbij een 380 kV en een 150 kV verbinding worden gecombineerd kleiner dan bij de bestaande verbindingen.

De masten staan gemiddeld zo’n 350 tot 400 meter uit elkaar en zijn 58 tot 72 hoog. Hoe hoog masten precies zijn en hoe ver ze uit elkaar staan, hangt ook van de omgeving af. Zo moeten masten aan de kant van een rivier vaak hoger zijn, zodat schepen veilig onder de verbinding door kunnen.

Elektriciteitsnetwerk

De nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en Wesel (Dld) is nodig om in Noord-West Europa één elektriciteitsnet te kunnen ontwikkelen. Daarbij wordt het net betrouwbaarder door een vierde verbinding met het Duitse elektriciteitsnet. Bij storingen of in het geval van te weinig wind kan gemakkelijker stroom van Duitse centrales worden ingewonnen.

Eén Noord-West Europese elektriciteitsmarkt is een belangrijk doel van de Europese Commissie omdat de stroom dan opgewekt wordt op de plek waar dat het goedkoopst kan. De nieuwe verbinding is volgens Tennet nodig om Nederland daarin optimaal te kunnen laten meespelen.

Als in Nederland bijvoorbeeld een grote energiecentrale uitvalt, moeten andere centrales dat direct opvangen. Vaak gebeurt dat door een centrale in Nederland en het buitenland. Daarom is het van belang dat er voldoende hoogspanningsverbindingen tussen landen bestaan.

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is op dit moment met drie verbindingen met Duitsland, twee met België, een met Noorwegen en Engeland een belangrijke schakel in het Noord-Europese elektriciteitsnetwerk.

Reageer op dit artikel