nieuws

Bio-based kan allang

bouwbreed Premium 36

Bio-based kan allang

Voor aansprekende bouwprojecten met stro kom je in Nederland al snel uit bij projecten als Iewan Strowijk bij Nijmegen en de aardehuizen in Olst. Mooie projecten, maar vooral gebouwd voor en door een kleine niche: eco-idealisten die hun woningen zelf wilden bouwen.

Dit soort oplossingen gaat echt een stap verder

Dus toen Sissy Verspeek van Strobouw Nederland een plaatje onder ogen kreeg van het Litouwse strobouwsysteem Ecococon, ging haar hart sneller kloppen. Het systeem bestaat uit lichte prefabwanden van hout en stro die eenvoudig in elkaar kunnen worden gezet. “Het werd in de strobouw-gemeenschap rondgestuurd met “wow, moet je kijken wat er ook mogelijk is.” Dit soort oplossingen gaat echt een stap verder.”

Niet dat Verspeek niet wist wat er mogelijk is met stro als bouwmateriaal. “In het buitenland gaat men al veel verder. In Frankrijk zijn al meerlaagse woningen tot acht verdiepingen, scholen en zelfs een operahuis gebouwd met stro.”

Kleileem

Doordat ze niet worden gebakken zijn de stenen volledig afbreekbaar

Dat Nederland niet voorop loopt in ecologische bouwtechnieken, weet ook Rokus Oskam. Hij bedacht al 25 jaar geleden een machine waarmee van lokaal beschikbare grond geperste bouwblokken van kleileem kunnen worden gemaakt. Zijn machines vinden gretig aftrek in Afrika, waar de logistiek de aanvoer van bouwmaterialen moeilijk en kostbaar maakt. Met Oskam’s machines kunnen de bouwmaterialen uit de directe omgeving worden  gehaald.

“Dat kan natuurlijk niet overal. Uit veengrond wordt het lastig om goede blokken te maken.” Maar het kan wel. Voor de nieuwbouw in dierenpark Emmen leverde Oskam de leemsteen. Het materiaal komt uit de directe omgeving; het kwam vrij bij de aanleg van de Hondsrugtunnel in Drenthe.

De stenen, gemaakt van het verpoederde kleileem gemengd met zand en kalk, worden onder hoge druk samengeperst, maar zijn doordat ze niet worden gebakken, volledig afbreekbaar. Bovendien zijn ze vochtregulerend en kosten ze veel minder energie om te fabriceren. “Het mooiste is dat de eigenschappen over tijd alleen maar beter worden. Ze worden steeds harder.”

Obstakels

Onbekendheid met materialen is een grote rem

Toch is onbekendheid met dit soort materialen een grote rem. Veel opdrachtgevers willen garanties die onder de huidige certificeringen moeilijk te geven zijn, zelfs voor materialen die zelfs in de Nederlandse bouw doodgewoon zijn, zoals hout. Maar ook Bert Brinks van houtbouwer De Groot Vroomshoop merkt dat er veel obstakels zijn voor gebouwen die volledig uit hout worden opgetrokken.

“Er zijn veel mogelijkheden voor nieuwe houttoepassingen, zoals gelamineerd kruislaagshout. Dat zet niet uit en kan goed worden gebruikt voor meerlaagse gebouwen. We zijn op weg om dit soort oplossingen in grotere projecten toe te passen, maar het is lastig om garanties te geven of om de risico’s voor veiligheid of brand bewijsbaar te krijgen.” Brinks kent nog een laatste obstakel: “Aan het einde van de dag gaat het altijd om hetzelfde: geld.”

Van bouwwerken met stro, leemklei of hout zijn voorbeelden genoeg, maar toch zijn de bio-based materialen nog niet doorgedrongen in de massabouw. Het is wachten tot de klik komt in de bouwwereld.

Reageer op dit artikel